Kaos u Saboru zbog ZDS-a. Jandroković priznao da se prepao

I prije nego što je počela rasprava o novom “prekršajnom” zakonu eskaliralo je zbog ustaškog pozdrava čije bi se skandiranje u javnost kažnjavalo i do četiri tisuće eura. Zastupnici su se vrijeđali međusobno, nekolicina je krenula prema stolu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a epilog je izbacivanje čak njih trojice iz Sabornice.

Sve je počelo istupom Mostova zastupnika Mira Bulja o novom prekršajnom zakonu.

– Hrvatskim braniteljima onemogućujete njihov legitiman pozdrav, ja ga ponavljam – Za dom spremni, uzviknuo je Bulj u Saboru.

Nakon toga, krenula je eskalacija sukoba u Saboru između zastupnika Bulja i predsjednika Gordana Jandrokovića u kojeg se uključuju zastupnici Krešo Beljak i Željko Sačić.

Naime, predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da Bulj nije govorio o Domovinskom ratu, nego je ZDS upotrijebio na dvosmislen način. U više je navrata pozvao da se započeta rasprava zaustavi jer nije ni pametna niti korisna.

Iako je već imao dvije opomene, Bulj se ponovno javio za riječ kako bi istaknuo da je govorio isključivo u kontekstu Domovinskog rata. Slava Ukrajini vam je u redu, a o ZDS ne smijemo ni riječi, izjavio je i dobio treću opomenu, nakon koje mu je predsjednik Sabora naložio da napusti Sabornicu. Dok se Bulj penjao prema izlazu iz dvorane, nešto je iz klupe dobacivao Krešo Beljak (HSS) i zaradio tri opomene. A zbog vikanja iz klupa izbačen je i Željko Sačić.

Beljak: Jandroković je podla kukavica

Izbačeni zastupnici odmah su održali konferenciju za medije na kojoj su se ponovno obrušili na predsjednika Sabora.

– Prvo je proglasio stanku, izašao van, napustio sjednicu, isključio mikrofone, krenuo tih 10-15 metara prema svom uredu, a kad smo glasno nešto komentirali moj kolega, poluglasno, moj kolega Beljak… vratio se, nešto se njemu pričinilo, on se vratio, zamislite tu drskost, nazad za govornicu i u pauzi rasprave u Sabornici, meni zbog slobodnog govora sakncionirao, rekao je Sačić.

Beljak kaže da ne smatra da je nastradao. – Došlo je do nemilih scena gdje je netko drugi mogao nastradati, a taj netko drugi je podla kukavica, priučeni zidar, jadnik iskompleksirani. Uvlakač u gu**** Sanadera, Karamarka, Kosorice, Plenkovića po imenu Njonjo odnosno Gordan Jandroković koji je danas mene kukavički izbacio na 3-4 dana, a da se uopće nisam javio za riječ, rekao je Beljak.

Miro Bulj smatra kako se radi o dnu dna demokracije. “Gordan Jandroković, Andrej Plenković i većina, Milorad Pupovac su uveli diktaturu, a danas žele uvesti verbalni delikt kroz ubrzanu proceduru i mi smo se tome protivili. A demokratske debate oni prihvaćaju kao neprijateljstvo”, smatra zastupnik Mosta.

A svoju verziju priče ponudio je i predsjednik Sabora nakon povratka u Sabornicu. Objasnio je kako je Bulj nakon četvrte opomene krenuo van pa se predomislio.

– Tada je kolega Beljak vikao – ostani, Miro, ostani, ne idi. Nakon toga se kolega Bulj vratio natrag, dao sam kolegi Beljaku opomenu. Počeo je kolega Beljak vikati i vrijeđati i onda su on i kolega Sačić krenuli prema dolje, praktički s namjerom, neću reći da se fizički obračunaju, ali da dođu ispred mene i da mi na neki način zaprijete, rekao je Jandroković.

On je nas i vas 91. godine branio

Priznaje da se nije osjećao ugodno.

– Najjače sankcije dogodile su se nakon prijetnji, skoro i fizičkih… što u tom trenutku, što? Da me udari, da ja kažem, baš ti hvala?, ustvrdio je predsjednik Sabora.

Na to mu je odggovorio Marijan Pavliček, zastupnik Suverenista. – Ne bi vas fizički napao general Hrvatske vojske nikad. Pa on je nas i vas 91. godine branio, rekao je Pavliček, ali nije uspio razuvjeriti predsjednika Sabora koji tvrdi: – Niste vidjeli izraze lica, drugačije bi vjerojatno promišljali da ste na mome mjestu.

A zbog tog nimalo prikladnog performansa dijela zastupnika, rasprava o prekršajnom zakonu jutros nije niti počela, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...