Kina već u ovom desetljeću želi graditi bazu na Mjesecu

Kina za pet godina želi započeti izgradnju baze na Mjesecu, prenose kineski mediji.

Više od stotinu kineskih znanstvenika i istraživača nedavno se sastalo na konferenciji u središnjem kineskom gradu Wuhanu kako bi raspravljali o mogućnostima izgradnje na Mjesecu, prenose kineski mediji.

Ding Lieyun, stručnjak kineske Akademije inženjerstva, rekao je da se razvijaju roboti naziva „kineski super zidari“ koji bi mogli proizvoditi cigle od mjesečnog tla, piše Changjiang Daily.

– Izgradnja staništa na Mjesecu potrebna je za dugoročna istraživanja koja će zasigurno biti realizirana u budućnosti, kazao je Ding, priznajući teškoće tog projekta u kratkom roku.

Robot sa zadatkom proizvodnje „Mjesečevih cigli“ bit će lansiran s kineskom misijom Chang’e-8 oko 2028. godine, najavio je kineski stručnjak. Dodao je da je cilj donijeti prvi uzorak tla s dalje strane mjeseca do 2025. godine.

Kina je ranije, misijom Chang’e-5 iz 2020., donijela uzorak tla s bliže strane Zemljinog satelita.

Peking želi da kineski astronauti provedu duže vrijeme na Mjesecu kad se tamo uspostavi baza.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...