Na Danima povijesti na Sveučilištu raspravljalo se o vjerskoj netrepeljivosti, sukobima i nasilju

Na Sveučilištu u Zadru danas je s radom započeo studentski stručni skup Dani povijesti, u organizaciji Udruge studenata povijesti ISHA-Zadar. Krovna tema ovogodišnjeg skupa, 16. po redu, koji se tradicionalno održava od 2007. godine, je "Religija i sukobi kroz
povijest". Među brojnim temama koje će povjesničari i studenti povijesti obrađivati kroz tri dana trajanja manifestacije su križarski ratovi, položaj Židova, kršćanstvo rane Antike, vjerske netrepeljivosti nakon 11. rujna, povijest bosanske i srpske crkve, katarske hereze, islamski terorizam, pa čak i Old Firm Derbi – rivalstvo škotskih nogometnih klubova Celtica i Rangersa kroz prizmu religije i politike.

– Među prijavljenim temama puno je onih koje će potaknuti različita razmišljanja i stajališta, što je dobro jer ćete si i na taj način moć moći predočiti koliku je religija imala ulogu u povijesti, a i danas ima u svakom suvremenom društvu, pa i našem. Želim vam da predavanja proteknu u lijepom ozračju i donesu rezultate koji će vam biti temelj za daljnji rad, rekao je u pozdravnoj riječi pročelnik Odjela za povijest prof. dr. sc. Zlatko Begonja.

Uime organizatora, udruge ISHA Zadar, sudionike je pozdravila Tea Miše, zahvaljujući svima onima koji su se odazvali, bilo da je riječ o prijateljima iz Pule koji se uvijek odazivaju u velikom broju, iz drugih krajeva Hrvatske, ali i Ljubljane, Sarajeva, Beograda i Niša.

Radionicu „Religija i politički sukobi“ otvorila je izv. prof. dr. sc. Valentina Šoštarić predavanjem „U ime Gospodnje – križarski ratovi kao primjer religioznog nasilja i ideologije koja ga opravdava“. Ukazala je najčešće zablude koje postoje zbog utjecaja popularne kulture. Križari nisu, kako se često ističe, bili privučeni nekakvim velikim bogatstvom koje su stekli, niti je intenzitet tih osvajanja bio takav da bi nanio veću štetu muslimanskom življu.

– Sukoba kršćana i muslimana bilo je i ranije, a sudionici nisu znali da sudjeluju u nekakvim križarskim vojnama niti su one tada tako nazivane, istaknula je Šoštarić.

U poslijepodnevnim satima obrađena je tema „Vjerska diskriminacija – nekada i danas“, a sutrašnja izlaganja su grupirana u radionicama „Jedna vjera više dogmi“ i „Načini provođenja vjerskog nasilja“. Posljednji dan rezerviran je za šetnju gradom, povijesni kviz u Studentskom klubu  Božo Lerotić i završni party.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...