Nastavlja se kišno vrijeme,na snazi i dalje meteoalarm, evo kad se vraća sunce

Nastavlja se kišno vrijeme.

Danas će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, osobito duž obale. Povremeno se očekuje kiša, a prema kraju dana u Dalmaciji su lokalno mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u gorju ponegdje i jak. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, na udare i olujno. Navečer na sjevernom dijelu bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva, u Gorskom kotaru i Lici mjestimice malo niža.

Slično vrijeme očekuje se i sutra. U unutrašnjosti će biti promjenjivo i pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, u najvišem gorju u prvom dijelu dana moguć je i snijeg. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjereno jugo, ponegdje na jugu i jako, a na sjevernom dijelu bura koja će se do večeri proširiti duž obale. Najniža jutarnja temperatura između 3 i 8, na Jadranu od 7 do 12 °C. Najviša dnevna između 11 i 16 °C, u gorskoj Hrvatskoj malo niža.

Kišno vrijeme potrajat će i u prvom dijelu idućeg tjedna. Doduše, uz nešto rjeđu kišu i grmljavinu te češća sunčana razdoblja nego tijekom ovotjednog četvrtka i petka, pa i uz višu temperaturu zraka koja će osjetno porasti na lokacijama osunčanim sredinom dana, prognozira za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Za obalu je i dalje na snazi upozorenje Meteoalarma zbog jakog vjetra i grmljavinskih nevremena.

Detaljna prognoza za danas

Danas na istoku Hrvatske promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom – osobito na zapadu. Najviše sunčanih razdoblja u Podunavlju. Vjetar slab i umjeren zapadni i južni. Jutarnja temperatura oko 5 °C, a najviša dnevna oko 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju manje toplo, od 11 do 14 °C. Bit će umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, sredinom dana moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom. U gorju umjeren jugozapadnjak koji će navečer oslabjeti i okrenuti na sjeveroistočnjak.

Na zapadu promjenjivo, u gorju i pretežno oblačno s povremenom kišom, na moru i grmljavinom, a u najvišim predjelima može pasti i malo snijega. Najviše sunčana vremena bit će na zapadnoj obali Istre. Puhat će uglavnom umjeren do jak jugozapadni vjetar i jugo, navečer u okretanju na buru. Najniža temperatura zraka većinom između 5 i 10 °C, u gorju hladnije, a danju od oko 10 °C u gorju do oko 15 °C na obali i otocima sjevernog Jadrana.

Danju podjednako toplo, oko 15 °C i u Dalmaciji, gdje će suha razdoblja biti češća prijepodne, a popodne i u noći na nedjelju moguće su nevere. Puhat će jako jugo i more će biti umjereno valovito i valovito.

I na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo i nestabilno uz veću vjerojatnost za suha razdoblja prijepodne te kišu u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno i jako jugo, popodne uz olujne udare. Jutarnja temperatura bit će oko 10 °C, najviša od 14 do 16 °C.

Kada se vraća sunce?

Nastavak promjenjivog vremena na Jadranu donijet će kišu, češće u Dalmaciji, u kojoj će još i u nedjelju puhati jako jugo. U ponedjeljak će posvuda zapuhati bura, lokalno s olujnim udarima, a oslabjet će uglavnom već u utorak. Temperatura će postupno rasti.

Na kopnu će nedjelja biti s najviše oblaka, pri čemu ponegdje i još malo svježija, uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Početkom tjedna i dalje nestabilno, ali s rjeđom kišom i sunčanim razdobljima pa će i danju biti toplije, osobito na istoku.

Od četvrtka postupan porast temperature zraka uz više sunčanog vremena.

HAK: Kolnici mokri i skliski

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8). Mjestimice u unutrašnjosti ima i magle pa vozače Hrvatski autoklub upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Kolone i zastoje tijekom dana zbog radova očekuju na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Jakuševec i Kosnica i na autocesti A3 Bregana-Lipovac između naplatne postaje Zagreb istok i čvora Križ, gdje se trenutno vozi po dva sužena prometna traka u smjeru Lipovca i jednim u smjeru Bregane. Zatvoren je ulazni krak čvora Jakuševec (A3) u smjeru Lipovca. Vozačima se preporučuje korištenje obilaznih pravaca.

Na graničnom prijelazu Bajakovo/Batrovci teretna vozila na izlaz čekaju tri sata, a na prijelazu Tovarnik/Šid četiri sata.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...