Nepotopiva brodica hitne službe stiže u Zadar; Kolega: “Svi pacijenti unutar sat vremena dolaze s otoka do bolnice”

Mir, tišina i nestvarna ljepota sinergije čovjeka i mora, nisu dovoljni razlozi da bi obitelji gradile svoj život na otocima.

Primarni razlog iseljavanja, uz nedostatak kvalitetnih radnih mjesta, neadekvatna je zdravstvena zaštita.

Žitelji zadarskog arhipelaga mogu odahnuti. Jedna od šest SAR brodica za hitne medicinske intervencije na otocima, 15-metarsko nepotopivo plovilo, namijenjena je našem području.

Po bonaci plovi brzinom od 41,7 čvorova, valove savladava brzinom od 35 čvorova, a ukoriti može i podivljalo more. Na nevremenu se kreće brzinom od 15 čvorova.

Marko Kolega, pročelnik za zdravstvo Zadarske županije pozdravlja ovaj potez.

Dolazak brodice sigurno je jako važan, jer ona je namijenjena isključivo za hitni prijevoz pacijenata. Opremljena je sa svom opremom i nadamo se da će na taj način podići broj intervencija unutar zlatnog sata. Do sada smo bili osuđeni na, pod navodnicima, posuđivanje brodica od Lučke kapetanije, a ovo je brodica koja će biti namijenjena samo za ovu svrhu, kazuje.

Brodica povećava mogućnost preživljavanja pacijenata od 30 do 50 posto. Najvažnije, poštuje načelo čarobnog vremenskom okvira koji određuje hoće li pacijent živjeti ili umrijeti, takozvanog “zlatnog sata”.

To znači da svi pacijenti unutar sat vremena dolaze do bolnice. Do sada su bliži otoci bili relativno dobro pokriveni, ali oni koji su malo dalji prolazili su lošije, pojašnjava pročelnik.

U Hrvatskoj su napokon ostvareni i preduvjeti za objavu postupka javne nabave i uspostavu hitne helikopterske medicinske službe do početka 2024. godine.

Koliko bi to donijelo jednoj ovako razvedenoj otočkoj županiji kao što smo mi, nisam siguran. onda bi na svakom otoku trebao biti heliodrom, pa prijevoz do heliodroma i tako dalje. mislim da taj helikopter puno više dolazi do značaja kod prometnih nesreća, smatra.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...