Neviđene ekstremne vrućine i raširena suša obilježili su europsku klimu u 2022.

Copernicus služba za klimatske promjene danas je izdala svoje godišnje izvješće Europsko stanje klime (ESOTC), s detaljima značajnih klimatskih događaja 2022. u Europi i diljem svijeta.

Ključni nalazi za Europu:

·      Europa je doživjela svoju drugu najtopliju godinu ikada zabilježenu

·      Europe je doživjela najtoplije ljeto u zabilježenoj povijesti

·      Velik dio Europe pretrpio je intenzivne i dugotrajne toplinske udare

·      Južna Europa doživjela je najveći broj dana s ‘vrlo jakim toplinskim stresom’ dosad

·      Mala količina oborina i visoke temperature doveli su do raširene suše

·      Emisije ugljika od ljetnih požara na otvorenim prostorima bile su najveće u 15 godina, a neke su zemlje imale najveće emisije u 20 godina

·      U europskim Alpama zabilježen je rekordan gubitak leda s ledenjaka

·      Bio je rekordan broj sunčanih sati za Europu

Ključna otkrića za Arktik:

·      Arktik je doživio svoju šestu najtopliju zabilježenu godinu

·      U regiji Svalbard zabilježeno je najtoplije ljeto u povijesti mjerenja – prosječna ljetna temperatura u nekim dijelovima dosegla je više od 2.5°C iznad prosjeka

·      Grenland je doživio rekordno topljenje ledene ploče tijekom iznimnih toplinskih valova u rujnu

Ključni nalazi za obnovljive izvore energije:

·      Europa je primila najveću količinu površinskog  sunčevog zračenja u godina, što je rezultiralo natprosječnom potencijalnom solarnom fotonaponskom proizvodnjom energije u većem dijelu Europe

·      Potencijalna proizvodnja električne energije iz kopnenog vjetra bila je ispod prosjeka u većem dijelu Europe, posebno u južnim središnjim regijama.

– Globalno, posljednjih osam godina bile su najtoplije zabilježene. 2022. godine globalne prosječne godišnje koncentracije ugljičnog dioksida (CO2) i metana (CH4) dosegle su svoje najviše razine ikada izmjerene satelitom. Europa je doživjela svoje najtoplije ljeto ikada, praćeno s nekoliko ekstremnih događaja uključujući intenzivne toplinske valove, suše i požare na otvorenim prostorima, prema podacima Copernicus službe za klimatske promjene (C3S). Temperature diljem Europe rastu dvostruko više od globalnog prosjeka; brže od bilo kojeg drugog kontinenta, navodi se u izvješću.

C3S objavljuje izvješće Europsko stanje klime 2022. (ESOTC 2022) kako bi pružio dublji uvid u europsku klimu, na temelju svojih besplatnih i otvorenih klimatskih podataka. Mauro Facchini, voditelj promatranja Zemlje u Glavnoj upravi za obrambenu industriju i svemir, Europska komisija, komentira:

“Posljednje sintezno izvješće IPCC-a upozorava da nam ponestaje vremena i da je globalno zatopljenje rezultiralo češćim i intenzivnijim ekstremnim vremenskim prilikama, kao što je to slučaj za Europu. Samo točne informacije i podaci o trenutnom stanju klime mogu nam pomoći u postizanju ciljeva koje smo postavili, a Europsko izvješće o stanju klime bitan je alat za podršku Europskoj uniji s njenom agendom prilagodbe klimi i predanosti postizanju klimatske neutralnosti do 2050.”

Sve veća temperatura važan je klimatski pokazatelj i ukazuje na klimatske promjene u Europi. Podaci pokazuju da je prosjek za Europu za posljednje petogodišnje razdoblje bio oko 2,2°C iznad predindustrijskog doba (1850.-1900.). 2022. bila je druga najtoplija zabilježena godina, s 0,9 °C iznad nedavnog prosjeka (korištenje referentnog razdoblja 1991.-2020.). Prošlo ljeto bilo je najtoplije zabilježeno u Europi, s 1,4°C iznad nedavnog prosjeka.

Ekstremne vrućine tijekom kasnog proljeća i ljeta rezultirale su opasnim uvjetima za ljudsko zdravlje. Zbog ekstremnih toplinskih valova tijekom ljeta, južna Europa doživjela je rekordan broj dana s ‘vrlo jakim toplinskim stresom’. U Europi se bilježi uzlazni trend broja ljetnih dana s „jakim“ ili „vrlo jakim toplinskim stresom“, a u južnoj Europi isto vrijedi za “ekstremni toplinski stres”. Također postoji trend smanjenja broja dana „bez toplinskog stresa“.

Carlo Buontempo, direktor Copernicus službe za klimatske promjene (C3S), komentira:

– Izvješće naglašava alarmantne promjene naše klime, uključujući najtoplije ljeto ikada zabilježeno u Europi, obilježeno neviđenim morskim toplinskim valovima u Sredozemnom moru i rekordnim temperaturama na Grenlandu. Razumijevanje klimatske dinamike u Europi ključno je za naše napore da se prilagodimo i ublažimo negativne učinke klimatskih promjena na kontinent.

Sve veće temperature u Europi dio su uzlaznog trenda koji je zahvatio svijet tijekom posljednjih desetljeća. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) bavit će se ovim trendovima u globalnoj klimi u svom nadolazećem stanju globalne klime 2022.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...