Novi soj koronavirusa ima i nove simptome: “To nije nešto što smo prije vidjeli”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na novu varijantu covida, podvarijantu omikrona XBB.1.16, poznatu kao “Arcturus”. WHO ju je uvrstio na popis varijanti pod nadzorom od 22. ožujka. Stručnjaci kažu da ova varijanta ima veću stopu prenosivosti od prethodnih sojeva, ali se ne čini opasnijom.

“Uzrokuje sve veći broj slučajeva u određenim dijelovima svijeta, uključujući Indiju. Još ne vidimo visoke stope XBB.1.16 u Sjedinjenim Državama, ali bi mogle postati izraženije u nadolazećim tjednima”, kaže dr. Matthew Binnicker, ravnatelj kliničkog virusološkog laboratorija na klinici Mayo, prenosi N1. 

Kaže da stručnjaci primjećuju nove simptome koji dolaze s novom varijantom.

“Jedna nova značajka slučajeva uzrokovanih ovom varijantom je da se čini da uzrokuje konjunktivitis, ili crvene oči i svrbež, kod mlađih pacijenata. To nije nešto što smo vidjeli kod prijašnjih sojeva virusa”, dodaje dr. Binnicker.

Kaže da su se respiratorni virusi, uključujući infekcije COVID-19, gripu i RSV smanjili u SAD-u posljednjih tjedana.

“Broj slučajeva respiratornih infekcija počeo je padati kako ulazimo u proljetne mjesece na sjevernoj hemisferi s toplijim temperaturama i ljudima koji borave vani. Respiratorni virusi, poput SARS-CoV-2, imaju tendenciju opadanja u proljetnim i ljetnim mjesecima, a to je ono što trenutno vidimo u većini dijelova SAD-a”, kaže dr. Binnicker.

SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, nastavlja se pojavljivati jer virus mutira i kopira se dok se širi s osobe na osobu, stvarajući nove varijante.

“Nove varijante dolaze i odlaze. Vidimo povećane stope prijenosa, dakle više razine zaraznosti s nedavnim varijantama covida, ali općenito, one obično uzrokuju manje ozbiljne bolesti kod pojedinaca, što je dobra vijest. To je vjerojatno zbog kombinacije čimbenika, uključujući veće stope cijepljenja, veće stope imuniteta od prethodne infekcije i nižu patogenost nedavnih varijanti”, objašnjava dr. Binnicker.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...