Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana zdravlja ukazuju na prednosti biljnih proizvoda

Na nedavnoj konferenciji, održanoj povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini, iznesen je podatak da su hrvatski građani najdeblji u Europskoj uniji te da oko 35 posto djece i 65 posto odraslih ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, a liječenje bolesti povezanih s debljinom godišnje košta državu 1,7 milijardi eura.

Prijatelji životinja imaju konkretno rješenje za poboljšanje zdravlja ljudi, smanjenje troškova liječenja bolesti uzrokovanih debljinom i zaštitu zdravog okoliša, što ističu ususret Svjetskom danu zdravlja, koji se svake godine obilježava 7. travnja.

„Godinama educiramo građane o prednostima biljne prehrane za sve. Mnoga istraživanja pokazala su da osobe koje svoju prehranu temelje na biljnim namirnicama žive kvalitetnije i zdravije. Osim što biljna prehrana blagotvorno djeluje na naš organizam, veganskim načinom života utječemo i na stvaranje zdravijeg okoliša, koji nam je potreban da bismo ostali zdravi”, poručuju Prijatelji životinja.

Biljna prehrana sprječava nastanak mnogih bolesti kao što su: dijabetes, visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, pretilost, bolesti jetre i žučnih kamenaca, tegobe sa zglobovima, plućne i bubrežne bolesti, rak debelog crijeva te mnoge druge vrste tumora i druge bolesti. Prijatelji životinja ističu da zbog unosa velike količine vlakana, koje daju osjećaj sitosti, prelaskom na vegansku prehranu ljudi zdravo mršave, osobito u prvih nekoliko mjeseci, a većina vegana ima manji indeks tjelesne mase. Pritom nema odricanja i strogih dijeta, već se rezultati vide unatoč uživanju u mnoštvu raznovrsnih biljnih namirnica.

Napominju da nas nedavno znanstveno otkriće, da pretilost povećava rizik smrti od bolesti COVID-19, alarmira da se okrenemo onome što nam je svima dostupno – uravnoteženoj i raznovrsnoj biljnoj prehrani bogatoj voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama.

„Velika prednost većine biljnih proizvoda je to što sadrže vlakna, a ne sadrže kolesterol, lako se spremaju i zdravstveno su sigurniji od mesnih i mliječnih proizvoda. Na hrvatskome tržištu već postoje mnogobrojne biljne zamjene za životinjske proizvode koje ne samo što su zdravije već se njihovom kupnjom izravno sudjeluje u očuvanju zdravog okoliša te su namijenjeni svima”, napominju Prijatelji životinja.

Raznovrsna biljna jela mogu pripremiti u vlastitoj kuhinji od povrća, gljiva, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, a recepti se mogu pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr. Stoga iz udruge Prijatelji životinja pozivaju da Svjetski dan zdravlja obilježimo informiranjem o prednostima biljne prehrane i odabirom veganskih jela i proizvoda. Neovisno o načinu prehrane, svaki dan možemo odabrati zdravije i održivije – vegansko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...