Prijeti li nam nova epidemija: Znate li što je predoziranje tzv. plavim svjetlom?

Za kvalitetan život trebamo voditi računa i o vremenu i raspoloženju u kojem odlazimo spavati. Liječnici upozoravaju da dolaze sve mlađi pacijenti s poremećajima spavanja zbog korištenja digitalnih uređaja koji mozgu poručuju – ostani budan, još nije vrijeme za spavanje.

Sati i sati skrolanja – većina kaže – internet je crna rupa bez dna! I sve smo više vremena online, no znamo li zapravo koliko je tzv. plavo svjetlo štetno za san, a onda i za zdravlje? Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

“Neki od njih znaju otprilike o štetnosti plavog svjetla ekrana, ali tijekom inicijalne evaluacije pacijenta uvijek moramo procijeniti njegove navike vezane za spavanje pri čemu je danas korištenje ekrana svakako jedna od najvažnijih navika koju moramo adekvatno evaluirati”, rekla je Ana Marija Šantić, dr. med. specijalist neurolog, somnolog.

“Predoziranje” plavim svjetlom – nova je epidemija zbog digitalnog načina života.

“Mobitel kao takav vrlo je interaktivna naprava. Često nećemo samo pasivno gledati nego ćemo i razne informacije pretraživati na mobitelu što također može razbuditi, a svakako i ono što se gleda ukoliko je to nešto napetog sadržaja ili je nešto unemirujuće – svakako može prolongirati spavanje”, rekla je Ana Marija Šantić.

Ipak nije sve tako crno.

“Ukoliko baš mora biti ekran i ukoliko je nekome potreban ekran za opuštanje onda je to bolje da bude televizija”, kaže Šantić.

I usprkos svim upozorenjima o štetnosti plavog ekrana, 40 posto tinejdžera mobitele koristi pet minuta prije spavanja dok to isto čine i roditelji. A posebno je zabrinjavajuće što se 36 posto djece barem jedanput tijekom noći budi kako bi provjerili društvene mreže.

“Pokušavam, ali mi ne uspije, Probudim se i uzmem mobitel i počnem skrolati po Tik Toku”, kaže Mia.

“U pravilu kad se nađe vremena prije spavanja skrolam. Ne zaspim teže, jer gledam samo lijepe stvari”, rekao je Hrvoje.

Da bismo biološki sat vratili na stare postavke – dovoljno je za početak samo ograničiti vrijeme uz ekrane pred odlazak u krevet, javlja Zimo.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...