Šime Erlić: “Velik je izazov potrošiti sva sredstva kojima raspolažemo”

U emisiji Klimatska budućnost gostovao je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić.

“Ja bih rekao da je iskorištenost zadovoljavajuća budući da je ovo naša prva financijska perspektiva otkad smo ušli u EU 2013. godine, sada je jubilarna deseta godina od ulaska u Uniju, trebali smo uspostaviti sustav i 2019. smo bili na začelju po povlačenju, a evo danas smo na 13. mjestu u Europi po isplaćenim sredstvima”, istaknuo je Erlić.

Ministar je rekao da je cilj Hrvatske da do kraja godine iskoristi sva sredstva koja su joj na raspolaganju.

“Sad smo na na 80 posto isplaćenosti sredstava, a cilj nam je biti na 100 posto do kraja godine.”

Erlić nije htio izdvajati niti jednu županiju posebno u Hrvatskoj kad je u pitanju isplaćenost jer, kako kaže, nema područja u Hrvatskoj gdje se nije realiziralo nešto iz europskih fondova. Istaknuo je fondove kao investicijsko gorivo u sljedećem razdoblju koje će nam pomoći da budemo održiviji i zeleniji, ali i da podignemo kvalitetu i standard života u Hrvatskoj na razinu najrazvijenijih članica u Europi.

Na pitanje koji su to projekti koji se neće stići realizirati i morat će ići na iduću alokaciju, ministar je rekao:

“Puno je projekata u realizaciji, samo iz ovog najvećeg programa iz kojeg se financiraju veliki projekti poput Pelješkog mosta, aglomeracija, željeznica, kroz njega je realizirano 8.000 projekata, 7.000 je sada već završeno ili u fazi završavanja, 1.000 projekata treba završiti do kraja godine. Neki projekti neće se uspjeti završiti u ovoj financijskoj perspektivi, neki će ići na iduću alokaciju, to ne ide automatizmom, pregovara se s Europskom komisijom. Projekti koji se ne stignu završiti, morat će onaj ostatak da bi dovršili projekt, financirati o svom trošku.”

Kad je riječ o očekivanja u pogledu razvoja ITU gradova do 2027.godine Erlić ističe:

“Možemo očekivati više revitaliziranih brownfield lokacija na području gradova, dakle, na mjestima bivših vojnih i industrijskih područja sada će se pretvoriti u prostore društvenih i javnih namjena, uređivat će se kulturna baština, ulagat će se u energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, promet, inteligentne prometne sustave, javni prijevoz, biciklističe staze.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...