Sindikat državnih i lokalnih službenika najavljuje prosvjed profesionalnih vatrogasaca na dan sv. Florijana, 4. svibnja

Ako se pravilnik o klasifikaciji i o koeficijentima radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca do 3. svibnja ne objavi u Narodnim novinama, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske najavljuje prosvjed u suradnji s Udrugom sindikata profesionalnih vatrogasaca RH i drugim sindikatima. Na ulice se planira izaći 4. svibnja u centru Zagrebu.

Zakon o vatrogastvu je propisao rokove za donošenje podzakonskih akata – šest mjeseci za pravilnik o koeficijentima i šezdeset dana za uredbu o dodacima za posebne uvjete rada. Do sada ništa od navedenog nije doneseno, pa su naši sindikalni povjerenici u vatrogastvu zaključili da nam preostaje organiziranje sindikalnih akcija, konkretno prosvjed radi skretanja pozornosti javnosti na probleme u vatrogastvu te pritiska na Vladu RH radi rješavanja pitanja minimalnih plaća profesionalnih vatrogasaca u RH.

– Po donošenju Zakona su predstavnici našeg sindikata sudjelovali u izradi pravilnika, međutim do danas nismo vidjeli doneseni pravilnik koji je u međuvremenu dorađivan te još uvijek nije objavljen. Profesionalni vatrogasci su u međuvremenu odradili čak dvije protupožarne sezone u neuređenom sustavu plaća, osim onih koji su zaključili kolektivne ugovore s osnivačima. No, takvih je jedinica lokalne samouprave još uvijek premalo, što stvara dodatne probleme profesionalnim vatrogascima.

S obzirom na posljednje čvrsto obećanje glavnog vatrogasnog zapovjednika o objavi ovog pravilnika do kraja travnja, očekujemo njegovo objavljivanje. U protivnome prosvjed, izjavila je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...