U Hrvatskoj će biti proveden projekt borbe protiv antisemitizma preko obrazovanja

UNESCO i Europska komisija u danas su pokrenuli dvogodišnji projekt borbe protiv antisemitizma u Europi putem obrazovanja, koji obuhvaća i Hrvatsku, u vrijeme dok židovske zajednice osjećaju povećanu prijetnju.

Novo partnerstvo predvodi UNESCO, a financira ga Europska komisija uz podršku ureda za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćio je UNESCO.

Projekt će biti proveden u 12 država članica EU-a, a među njima su i Hrvatska, Slovenija, Italija, Austrija, Francuska, Njemačka.

“Izgradnja Europe bez mržnje i antisemitizma počinje u učionici”

UNESCO će pritom surađivati s lokalnim vlastima kako bi obučavao učitelje, donositelje politika i organizacije civilnog društva za borbu protiv antisemitizma kroz obrazovni sustav, priopćeno je iz te agencije Ujedinjenih naroda.

– Izgradnja Europe bez mržnje i antisemitizma počinje u učionici, rekao je tom prigodom povjerenik Europske komisije Margaritas Schinas.

Cilj je jačati kapacitete obrazovnih sustava kako bi se nosili s problemima poput teorija zavjere, antisemitskih predrasuda i stereotipa te reagirali na antisemitske incidente.

“Antisemitizam i iskrivljavanje holokausta šire se i na internetu”

Izvješće iz ožujka ove godine židovske organizacije B’nai B’rith International, osnovane 1843. godine, pokazuje da “agresivni skupovi šire antisemitske i ekstremističke ideologije” diljem država Europske unije, glorificirajući zločine holokausta.  Antisemitizam i iskrivljavanje holokausta šire se i na internetu, a statistike su alarmantne, upozorava ta organizacija.

Istraživanje UNESCO-a iz 2022. pokazuje da u prosjeku 16 posto objava na društvenim mrežama o holokaustu krivotvori povijest, a postotak na aplikaciji Telegram, koja nema moderaciju, raste na 49 posto.

Istraživanje EU-a između 2020. i 2021. godine pokazalo je povećanje antisemitskih objava na frankofonim korisničkim računima društvenih mreža od sedam puta, te trinaest puta na onima na njemačkom jeziku, stoji u priopćenju UNESCO-a.

Novo istraživanje tehnološke tvrtke CASM Technology i instituta ISD iz ožujka 2023. pokazuje da se broj antisemitskih objava na Twitteru udvostručio u samo tri mjeseca nakon promjene vlasničke strukture te društvene mreže. Multimilijarder Elon Musk kupio je Twitter krajem listopada prošle godine.

Sankcioniranje širenja dezinformacija, teorija zavjere i govora mržnje na internetu

UNESCO kao agencija UN-a s mandatom zaštite slobode izražavanja stoga će provesti niz globalnih konzultacija s vladama, regulatornim tijelima, civilnim društvom i privatnim sektorom kako bi razvila upute za regulaciju digitalnih platformi, stoji u priopćenju.

Cilj je sankcioniranje širenja dezinformacija, teorija zavjere i govora mržnje na internetu uz istovremenu zaštitu slobode govora i drugih ljudskih prava.

UNESCO će provesti istraživanje i o temi židovstva i antisemitizma u školskim udžbenicima te ispitati pripremljenost učitelja za tu temu, nakon čega će dati preporuke europskim članicama.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...