Već izdano 38 tisuća dozvola za strance, povećanje od 57 posto: “Rade poslove koje Hrvati ne prihvaćaju”

Da u Hrvatskoj nedostaje radnika, nije nova vijest. Hrvatska je prije dvije godine liberalizirala tržište uvoza radne snage i ukinula kvote.

Dario Dudas, načelnik Sektora za strance i međunarodnu zaštitu MUP-a, rekao je da je došlo do enormnog povećanja zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad.

“Prošla godina bila je rekordna. Izdano je 121 tisuća dozvola, a ove godine već je izdano 38 tisuća dozvola, što je doslovno, u odnosu na isto razdoblje lani, povećanje od 57 posto. S naše strane već od jeseni poduzimamo mjere i što se tiče kadrovskog ojačavanja i što se tiče opremanja. Provodimo i dodatnu edukaciju službenika i ažuriranje informacija o postupku izdavanja dozvola za boravak i rad”, kazao je za HRT.

“Stranci uglavnom rade poslove koje građani Hrvatske ne prihvaćaju zbog raznih razloga. Zato što su uvjeti ili jako teški, npr. graditeljstvu, ili se radi o sezonskom zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu. Slijedom navedenoga – da te poslove ne obavljaju stranci, vjerojatno ih nitko ne bi obavljao”, ustvrdio je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...