Zaposlenicima Liburnije 10 posto veća plaća za travanj, a do kraja godine novi kolektivni ugovor i porast plaća od 15 posto

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak o potpisivanju novog kolektivnog ugovora u TD Liburnija Zadar d.o.o. Sastanku su nazočili predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, sindikalni povjerenici Sindikata prometa i veza, predstavnici Udruge vozača i prometnih radnika Hrvatske te direktor Liburnije Edvin Šimunov i predstavnici Gradske uprave.

Na sastanku je dogovoreno da će radnici Liburnije za travanj dobiti deset posto veće plaće, ali do 30. lipnja očekuje se  potpisivanje novog kolektivnog ugovora po kojem bi do kraja godine plaće trebale porasti ukupno 15 posto.

Nakon sastanka medijima se obratio Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske naglasivši da je porast plaća vidljiv kod radnika s najmanjim plaćama, ali ostalim radnicima ta su povećanja vrlo mala.

– Dakle mi danas u Liburniji i ostalim komunalnim društvima u Zadru pa i u Hrvatskoj imamo problem što je raspon između najniže plaće od 700 eura do one srednje na razini od 50, 60 eura. Dake, odnos najnižih s ostalim plaćama u Liburniji trenutno je u omjeru 1:1,5 ili 1:1,6, a trebao bi biti 1:3,75. Zato u novom kolektivnom ugovoru tražimo da najniža plaća bude 700 eura, te da ostali koeficijenti budu s time usuglašeni. Tražimo da novi kolektivni ugovor bude potpisan do 30. lipnja te da plaće na svim razinama porastu najmanje 15 posto sukladno inflaciji i povećanim troškovima života, naglasio je Novosel.

Predstavnici Grada Zadra na sastanku su ukazali na problem nepostojećeg gradskog proračuna naglasivši kako bi isti trebao biti izglasan najkasnije do početka svibnja. Neovisno o proračunu, sindikalisti su ustrajali u zahtjevu da se plaća radnicima za travanj poveća za 10 posto, na što je direktor Liburnije  Edvin Šimunov i pristao. Novosel je najavio da će nakon donošenja proračuna, najkasnije do 15. svibnja ponovno održati sastanak s predstavnicima Grada Zadra kako bi dogovorili povećanje plaće od 15 posto i potpisivanje novog kolektivnog ugovora do 15. lipnja.

Marin Sikirić, sindikalni povjerenik  Sindikata prometa i veza u Liburniji osvrnuo se na probleme s kojima se Liburnija trenutno nosi, rekavši da je zbog velikog broja odlazaka radnika,  daljnje poslovanje Liburnije upitno.

– Plaće vozača su male, ovisno o fondu sati 800, 850 do 900 eura neto osnovne plaće. Vozača na tržištu nema, na natječaj za 10 novih vozača javi se jedan ili nijedan, naglašava Sikirić te navodi da je novi kolektivni ugovor bitan da bi se privukli novi radnici, ali i zadržali postojeći. Istaknuo je kako je ovaj sastanak pokazao da volja za rješavanje problema postoji.

Marko Crnjak iz Udruge sindikata vozača i prometnih radnika naglasio je da u Liburniji trenutno radi 120 umjesto 150 vozača, a u radionici sada radi samo 35 ljudi.

– Trenutačno je u firmi oko 120 vozača, a da bismo normalno funkcionirali trebalo bi ih još dvadesetak. Kada je netko bolestan ili koristi godišnji odmor nema zamjena, drugi moraju duplo raditi da bi se taj izostanak nadomjestio, upozorio je Crnjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...