Znate li kako se ovi brendovi zapravo zovu? IKEA, Lego i H&M imaju drugačija puna imena od onih koja su nama poznata!

Neki od najvećih svjetskih brendova poznati su po kraćim verzijama svojih imena pa tako ASOS, IKEA i Yahoo! imaju duža imena nego što mnogi od nas znaju.

Za neke brendove, poput H&M-a, očito je da imaju neki duži naziv, ali za neke, poput ASOS-a, mnogi ostanu začuđeni kada čuju kako se zapravo zovu.

IKEA, Lego i tražilica Yahoo! poznati su po skraćenim verzijama svog imena – toliko da ga kupci možda neće prepoznati u cijelosti. Uglavnom je to zato što su brendovi nazvani po svojim osnivačima, ali ne uvijek, prenosi Večernji.

IKEA

Švedski brend namještaja , i mesnih okruglica, IKEA ima ime koje uključuje nekoliko različitih detalja o njegovom osnivaču – Ingvaru Kampradu. Prva dva slova imena su naravno njegovi inicijali, dok je E preuzeto s farme Elmtaryd na kojoj je gospodin Kamprad odrastao. Posljednje slovo trgovine preuzeto je od Agunnaryda, sela u blizini.

Lego

Moglo bi biti iznenađenje da je ime brenda igračaka Lego skraćena verzija pravog imena. Danska tvrtka je preuzela ime od domorodačke izreke ‘leg godt’, što znači ‘igraj dobro’. I ne samo to, ime koje je brendu dao Ole Kirk Christiansen 1932. zapravo je bilo The Lego Group, ali se uvijek naziva jednostavno Lego.

H&M

Još jedan brend koji ima dva inicijala je švedska tvrtka za proizvodnju odjeće H&M. Trgovina je prvobitno bila poznata kao Hennes kada je otvorena 1947. godine – to je švedska riječ koja znači ‘Njezino’. Ovo objašnjava odakle ‘H’ dolazi, ali što je s ‘M’? Drugo slovo preuzeto je od Mauritza Widforsa – trgovca odjećom za lov i ribolov kojeg je Hennes odlučio kupiti 1968. godine.

Yahoo!

Ovo bi moglo biti iznenađenje. Ispostavilo se da tražilica Yahoo! nije samo usklik radosti, već prilično dugačak akronim prvi put uspostavljen 1995. godine.  Prema web stranici tvrtke, to zapravo znači: ‘Yet Another Hierarchical Officious Oracle’ u prijevodu: ‘Još jedno hijerarhijsko službeno proročište’.

ASOS

ASOS je jedan od najvećih svjetskih brendova odjeće s milijunima korisnika koji svakodnevno kupuju najnovije trendove na ovoj online platformi. Međutim, mnogi kupci tek sada shvaćaju što ta kratica znači. Ispostavilo se da četiri slova ASOS-a nemaju nikakvo sentimentalno značenje. Zapravo, kada je prodajno mjesto osnovano 1999. godine, trebalo je to biti mjesto na kojem bi obožavatelji televizije i filma mogli pronaći replike ansambala koje su vidjeli na svojim ekranima. Odatle su ljudi tvrtku počeli nazivati ​​As Seen On Screen, a 2000. godine tako je i službeno postala poznata. Dakle, Asos označava – As Seen On Screen.

Asda

Supermarket Asda je najviše iznenađujući na ovom popisu. Nastao je 1965. godine nakon spajanja dviju kompanija, obiteljskog poduzeća Asquith i Associated Dairies & Farm Stores Ltd, otuda i naziv. Kao što je navedeno na web stranici supermarketa i potvrđeno od strane glasnogovornika, tim se odlučio za ime Asda za tvrtku – jer je kombinirao ‘As’ od Asquitha i ‘Da’ od ‘Dairies’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...