Grad platio teren, zona Crno ide dalje

Grad Zadar u cijelosti je podmirio naknadu za teren površine 3.978.485 četvornih metara u k.o. Crno, kao i naknadu za šumske sastojine u ukupnom iznosu od 2.791.829 kuna. Potvrdu o tome izdali smo 2. listopada, a daljnji postupak na izvlaštenju države, odnosno prijenosu vlasništva na Grad Zadar, vodi se preko Ministarstva poljoprivrede – potvrđeno nam je u Hrvatskim šumama.

Grad Zadar je, dakle, isplatio Hrvatske šume i pokrenut je postupak uknjižbe tih 400 hektara terena na predjelu Pucareva gaja, između Musapstana i Babinduba, u vlasništvu Grada, što znači da je zona Crno korak bliže realizaciji. Još jedan korak napravljen je izmjenama Urbanističkog plana zone Crno, kojim je definiran način rješavanja otpadnih voda, piše Slobodna Dalmacija.

U tim izmjenama UPU-a, koje je izradila tvrtka D&Z, izvršena je prilagodba planiranog infrastrukturnog sustava, predviđeni su novi koridori prometnica kako bi se omogućilo postavljanje novih vodova komunalne infrastrukturne mreže.

Nakon provedene javne rasprave, za koju nije bilo nekog interesa, ovaj UPU trebao bi biti usvojen na sjednici Gradskog vijeća u studenom, a potom treba ishoditi lokacijsku dozvolu. Prema optimističnim predviđanjima, ta bi se dozvola mogla ishoditi do konca ove godine, glavni projekt do konca veljače, a onda bi trebalo početi ono pravo – raspisivanje natječaja za gradnju prve faze i gradnja infrastrukture.

Riječ je o velikom zalogaju jer, osim cesta, odvodnje, vodovoda i plinovoda, treba izgraditi veliku trafostanicu i elektroenergetsku mrežu. Predviđa se da bi za zonu trebalo osigurati 35 MW struje i najmanje 40 litara vode u sekundi.

Do konca veljače treba biti spremna kompletna projektna dokumentacija, što uključuje dokumentaciju koja se odnosi na zonu i onu u njezinu okruženju, a to znači i projekti koje smo sufinancirali zajedno s Općinom Poličnik, poput dijela pristupne ceste zoni s D-8 s pripadajućom infrastrukturom, kaže Alan Kociper, gradski pročelnik za gospodarstvo.

Zona će tada biti spremna za ponudu zainteresiranim investitorima. Koliko bi moglo koštati komunalno opremanje zone, znat ćemo nakon završetka izrade projektne dokumentacije, a grube su procjene od 40 do 50 milijuna eura za kompletnu zonu. No, predviđa se gradnja u tri faze. Procjene za izgradnju Cjeline A iznose 15-17 milijuna eura, dodao je Kociper.

Budući da je Cjelina A projektom podijeljena na dvije potfaze, za početak izgradnje dovoljno će biti osigurati 7-8 milijuna eura. Očekujemo da bismo početna sredstva za infrastrukturu mogli osigurati i iz programa HBOR-a, te se poslije servisirati prihodima od prodaje ili najma zemlje, objašnjava Kociper.

Tek predstoji, dakle, razrada koncepcije na koji bi se način mogli privući investitori, a očito još nije odlučeno hoće li tereni u zoni ići u neki sustav koncesije ili će se prodavati. Nema još naznaka ni o nekom strateškom partneru, možda gradnji po modelu javno-privatnog partnerstva, ni o drugim bitnim detaljima. Zadar ne odustaje od zone Crno i nakon pet godina ipak se počelo nešto događati na tom planu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...