Milanović: “Mogući novi referendumi vezani uz EU”

Nakon što je Angela Merkel u njemačkom parlamentu, a uoči odlaska na summit u Bruxelles, predložila da Europska unija dobije pravo veta na proračune članica i dok se čeka reakcija francuske stranke, hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je kako bi građani Hrvatske možda i mogli na novi referendum.

Dok je čekao popravak Vladinog zrakoplova kako bi ipak stigao na europski summit u Bruxellesu, Zoran Milanović je, kako prenosi RTL, očito dobro shvatio poruke Angele Merkel koje je izrekla njemačkim parlamentarcima.

Vjerujem da možemo postići napredak ako damo EU pravo na interevenciju u nacionalne proračune koji nisu u skladu s ugovorenim paktom o rastu i stabilnosti, rekla je kancelarka Merkel.

Po dolasku u Bruxelles reagirao je i premijer Milanović, podsjetivši kako je Hrvatska s EU ‘potpisala jedan ugovor, a ovo o čemu se razgovara posljednjih devet mjeseci je nešto drugo’.

O tome će se hrvatska javnost, politika i zajednica građana očitovati i o tome građane moramo informirati. To su jako važne stvari, jer se tiču naše sudbine, našeg identiteta i džepa u krajnjem slučaju. Kad smo izlazili na referendum uopće to nismo imali pred očima. Hrvatski građani će se o svim stvarima morati očitovati. Možda i na nekim oblicima referenduma, rekao je Milanović.

Iako su kritike kancelarke Merkel imale svoju težinu, na što se očekuje i reakcija Francuza, analitičari procjenjuju kako summit u Bruxellesu neće biti odlučujući, niti će na njemu donesene bilo kakve povijesne odluke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...