Nije bilo potrebe da alarmiramo javnost zbog pokvarenog mesa

Nakon što je u medijima objavljeno kako je Ministarstvo pokušalo zatajiti informaciju o pošiljci mesa iz BiH koja je na granici zaustavljena zbog sumnje na salmonelu, ministar Jakovina je kazao da je riječ o slučaju oko kojeg nije trebalo dizati paniku.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirao je medijske napise da je ministarstvo pokušalo zatajiti informaciju o pošiljci mesa iz Bosne i Hercegovine koja je na granici zaustavljena zbog sumnje na salmonelu. Kazao je kako nije bilo potrebe za alarmiranje javnosti te da je u pitanju slučaj “u kojem ne treba raditi nepotrebnu paniku”. Pritom je istaknuo da je riječ je o redovnom poslu inspekcije.

Oni koji ne prođu kod inspekcije ne mogu se plairati na tržištu

“Sve ono što ne zadovoljava kvalitetu iz razloga koji su propisani pravilnikom, svi dobavljači kojima je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da njihova roba nije kvalitetna su podložni u idućem periodu pojačanom nadzoru. Oni koji se u tom nadzoru pokažu da su negativni, odnosno da je hrana ispravna, onda završavaju na tržištu, a ukoliko ne, oni više ne mogu plasirati hranu ovdje”, rekao je Jakovina dodajući kako nije bilo potrebe za alarmiranje javnosti.

Podsjetimo, na ovogodišnjim inspekcijskim pregledima na granici s BiH do sada su ‘pale’ četiri velike pošiljke mliječnih proizvoda i mesa peradi koje su bile namijenjene policama hrvatskih trgovina. Ministarstvo poljoprivrede tu je informaciju ranije u petak potvrdilo, ali su ostale informacije, o tome na što su nalazi bili pozitivni, iz kojih su objekata u BiH ti proizvodi dolazili i ostale – hrvatskim potrošačima ostale uskraćene, ili su pak proglašene “poslovnom tajnom”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...