Njemački mediji teškim verbalnim topništvom po Hrvatskoj

Njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ) u komentaru objavljenu u ponedjeljak tvrdi da je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izjavom da Hrvatska nije zrela za pristup EU prekršio ‘tabu’, te ističe kako je za Uniju unutarnje učvršćenje važnije od proširenja.

Lijevo-liberalni njemački list tvrdi kako je Unija ‘iz čistog oportunizma’ proglasila ‘zemlje poput Hrvatske’ zrelima za članstvo, iako smatra da one to nisu. SZ smatra da će EU trebati desetljeća kako bi se oporavila od prijama ‘dijelova istočne Europe’. Riječ je o tabuu koji je politiku proširenja EU već desetljećima ‘štitio od iskrene rasprave’, tvrdi list.

‘Da, trenutačno je važnije EU konsolidirati unutra, nego joj uvijek iznova širiti granice’, piše SZ.

‘Na žalost, Lammert sa svojom idejom dolazi malo prekasno’, tvrdi list, koji smatra da je tu raspravu trebalo pokrenuti nakon ‘problematičnog’ prijama Rumunjske i Bugarske, te da je tada postojala šansa zainteresiranim zemljama kandidatima ponuditi ‘alternative’, poput privilegiranog partnerstva. List predbacuje EU-u nedostatak hrabrosti za teške odluke.

‘To što je zemljama Balkana i Turskoj bez dodatne rasprave dan izgled za prijam, Europskoj će uniji još godinama stvarati brige. Tome bi se ona mogla barem malo suprotstaviti time što bi zemlje poput Hrvatske proglašavala zrelima za članstvo, iako one to nisu’, tvrdi SZ. Time bi Unija malo umanjila nepovjerenje s kojim mnogi u EU promatraju proces proširenja, zaključio je SZ u komentaru.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izjasnio se u razgovoru za dnevnik ‘Welt am Sonntag’ za zaustavljanje procesa proširenja Europske Unije uključujući i već planirani ulazak Hrvatske. ‘Mi moramo, upravo zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku uzeti ozbiljno. Hrvatska još očito nije spremna za ulazak’, rekao je Lammert u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika “Die Welt”.

Lammerta su zbog te izjave žestoko kritizirali predstavnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

‘Tko ulazak Hrvatske dovodi u pitanje, taj smatra da Europske Unija nije u stanju i u budućnosti stvarati mir u Europi’, rekao je ministar za europska pitanja savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Hans-Peter Friedrich (SPD) za ‘Spiegel Online’. Uoči objavljivanja izvješća monitoringa o Hrvatskoj u Europskoj komisiji u Bruxellesu u prošlu srijedu, njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je kako Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...