Nakon pomicanja kazaljki sata – upalite automobilska svjetla i danju

Ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 28. listopada. Kazaljke se pomiču za jedan sat unatrag, prema Uredbi o računanju vremena. Pomicanjem za jedan sat unatrag 3 sata računaju se kao 2, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

U tri sata svi vlakovi na prugama Hrvatskih željeznica zaustavit će se na jedan sat na kolodvorima koji su određeni u Pregledu čekanja vlakova. Vlakovi će tako stizati na odredište po voznom redu, bez kašnjenja, ali će jedan sat čekati u kolodvorima kako bi se prilagodili srednjoeuropskom zonskom vremenu. Riječ je o šest vlakova – jednom paru na relaciji Beograd-Villach i obrnuto, jednome na relaciji Zagreb-Split i obrnuto te vlakovima na relacijama Varaždin-Zagreb i Osijek-Zagreb.

Vozači su tijekom zimskog računanja vremena obvezni uključiti svjetla na automobilima i tijekom dana. Nemojte zaboraviti jer, osim što ste uočljiviji u prometu, kazna za neupaljena svjetla je 300 kuna.

Mijenja se i raspored dnevnih tarifa obračuna električne energije. Tijekom zimskog računanja vremena viša tarifa (VT) traje od 7 do 21 sat, a niža (NT) od 21 do 7 sati.

Tako će nedjelja trajati 25 sati umjesto 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...