Otočni sabor: “Dosta nam je ambulantnih mjera!”

“Dosta nam je ambulantnih mjera, treba krenuti u sustavno rješavanje problema vodoopskrbe na otocima” – poručuju to članovi Udruge za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor koji su na današnjoj konferenciji za novinare upozorili kako se ni nakon brojnih problema koje su imali otočani ovoga ljeta, i dalje ništa ne čini na izgradnji vodoopskrbnih objekata.

Članovi udruge su podsjetili na brojne probleme s vodonoscima i dostavom subvencionirane vode jer strahuju kako će se dogodine ta situacija ponoviti. Član udruge Mladen Lucin navodi kako je zbog nedostatka posla, projekt postavljanja metra podmorskog cjevovoda pao na najniže cijene u povijesti – metar košta tisuću-dvije kuna, kaže, međutim ne projektira se ništa. To je razlog što ni neka strana ulaganja u otoke neće biti moguća. Denis Barić naime kaže kako je udruga ostvarila kontakt s jednom austrijskom tvrtkom koja proizvodi desalinizatore i voljna je ulagati u hrvatske otoke. Međutim, preduvjet da obrađena voda iz desalinizatora dođe do otočnih kućanstava su mjesne mreže i vodospreme, a mi ih nemamo ili su stare pola stoljeća, poručili su članovi udruge, piše radio Zadar

Predsjednik otočnog LAG-a Mareta Ivo Moković potvrdio je kako je vodoopskrba problem za sve projekte koje LAG priprema jer se sredstva za razvoj poljoprivrede i turizma neće moći dobiti ako cijena kubika vode na otoku bude 800 kuna, koliko će koštati kad presuše državne subvencije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...