Palestinski zahtjev je prijetnja miru

Palestinski zahtjev da unaprijedi svoj status u Ujedinjenim narodima na razinu suverene države ugrozio bi mirovni proces s Izraelom i otežao povratak dviju strana na razgovore o rješenju koje bi se temeljilo na principu dviju država, objavile su Sjedinjene Američke Države.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prošle godine nije uspio dobiti puno priznanje od UN-a, a u rujnu je najavio da će zatražiti manje ambiciozno unapređenje statusa kako bi Palestina postala ‘nečlanica’ svjetske organizacije, poput Vatikana.

Vuk Jeremić, predsjednik Generalne skupštine UN-a, koja ima 193 članice, rekao je kako će se o toj temi vjerojatno raspravljati sredinom studenog, nakon predsjedničkih izbora u SAD-u.

Washington smatra kako bi palestinsku državu trebalo stvoriti isključivo izravnim pregovorima.

 

Promatrački status

“Jednostrani postupci, u kakve se ubraja i inicijativa da Palestinci dobiju promatrački status nečlanice u UN-u, samo bi ugrozio mirovni proces i zakomplicirao pokušaj da se strane vrate direktnim razgovorima”, rekla je američka ambasadorica pri UN-u Susan Rice pred Vijećem sigurnosti tokom rasprave o stanju na Bliskom Istoku.

Od 2010. nema razgovora između Palestinaca i Izraela, jer su tada Palestinci odbili nastaviti pregovore ako izraelska Vlada ne prekine gradnju novih naselja na okupiranim područjima Zapadne obale i u Istočnom Jerusalemu.

“Svaki pokušaj da se međunarodni forumi iskoriste za prejudiciranje konačnog rješenja pitanja koja se mogu riješiti isključivo direktno među stranama neće unaprijediti ni svakodnevni život Palestinaca niti će pomoći da se stvori povjerenje nužno za ostvarivanje napretka prema rješenju na načelu dviju država”, rekla je Rice.

Trenutni palestinski status u UN-u je “promatrački entitet”. Uspije li Abbas u svojoj namjeri, to bi se promijenilo u status “zemlje promatrača”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...