Pet država EU traži ponovno uvođenje viza Srbiji

Njemački političari, među kojima se osobito ističe bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann, posljednjih dana glasno su zahtjevali da se zbog povećanja broja azilanata ponovo uvedu vize za Srbiju i Makedoniju.

Njemačka, Belgija, Luksemburg, Švedska i Nizozemska najavljuju da će 25. listopada na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja EU, pokrenuti proceduru koja bi omogućila da se Srbija, ali i Makedonija, po kratkom postupku može skinuti sa bijele ‘schengen liste’ i ponovno uvesti vize, doznaje agencija Tanjug od izvora bliskih diplomatskim krugovima u Bruxellesu.

Njemački političari, među kojima se osobito ističe bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann, posljednjih dana glasno su zahtjevali da se zbog povećanja broja azilanata ponovo uvedu vize za ove dvije zemlje. Alexandra Stigmayer, ekspertica za ova pitanja izjavila je Tanjugu kako ‘ni jedna zemlja EU, pa ni Njemačka, ne može jednostrano suspendirati bezvizni režim’, ali dodaje kako ‘postoji mogućnost usvajanja mehanizma koji je Europska komisija predložila u svibnju 2011. kojim je predviđeno kako se države po hitnom postupku mogu skinuti s bijele ‘schengenske liste’ ako se broj zahtjeva za azil naglo poveća’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...