Arheološka istraživanja na otočiću Veli Sikavac

Na otočiću Veli Sikavac započeli su pripremni radovi za istraživanje novootkrivenog arheološkog lokaliteta. Trenutno za novootkriveni lokalitet ne postoji puno zabilježenih povijesnih podataka.

Od vidljivih dokaza postoje samo siluete zidina koje se naziru u dimenzijama 100 x 60 metara. Prema trenutnim saznanjima i pretpostavkama arheologa radi se o ostacima utvrde ili samostana opasane zidinama. Uz ostatke utvrde pronađeno je i nekoliko grobova koji datiraju iz različitih stoljeća.

Na poziv gradonačelnika Paga Ante Fabijanića, na Veli Sikavac su došli dr. sc. Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru i dr. sc. Darja Grosman sa Sveučilišta u Ljubljani koji su napravili pripremne radnje, fotografirali i obišli ostatke građevine. Istraživanje na otočiću Veli Sikavac financira Grad Pag.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

 
arheološka istraživanjaveli cikavac