Baterije za mobitele mogu trajati dvostruko dulje?

Poseban ‘mjenjač’ mogao bi zamijeniti više čipova koji trenutačno u pametnim telefonima kontroliraju i reguliraju potrošnju energije.

Bolna točka svih pametnih telefona zasigurno je kratko trajanje baterije. Veliki ekrani osjetljivi na dodir i jako osvjetljenje zahtijevaju veliku količinu električne energije pa su neki korisnici prisiljeni puniti svoje telefone i nekoliko puta dnevno.

Stoga bi tehnologija koju razvijaju na američkom MIT-u mogla uvelike promijeniti nadolazeće generacije pametnih telefona.

Kako je objavljeno u časopisu MIT Technology Review, ETA Devices, tvrtka MIT-a, razvila je tehnologiju kojom bi se potrošnja energije na pametnim telefonima prepolovila.

Naime, trenutačno čipovi u pametnim telefonima troše 65 posto energije kako bi održali jačinu mobilnog signala na najvišoj razini. Što je signal slabiji, čipovi troše više energije kako bi ga pojačali.

U ETA Devicesu razvili su tzv. ‘mjenjač’ koji kontrolira različitu voltažu u čipovima i tranzistorima i odabire onu koja smanjuje potrošnju energije.

U najnovijem iPhoneu 5, primjerice, voltažu i signal kontrolira čak pet čipova. MIT-ev ‘mjenjač’ zamijenio bi ih sve.

Iako je tehnologija još u povojima, nadaju se kako bi prva testiranja mogli provesti na LTE baznim stanicama već sljedeće godine.

Također, tehnologiju planiraju predstaviti u veljači iduće godine na Mobile World Congressu u Barceloni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...