Buljan: “Poljaković mora odgovarati za svoje izjave!”

Povodom sve većeg broja nezadovoljnih studenata na činjenicu kako profesora Poljakovića samo Sveučilište neće sankcionirati, a rektor Uglešić niti upozoriti, pa ni opomenuti, na našu adresu pristiglo je još jedno pismo reakcije studenta Ivana Buljana, prvenstveno kao odgovor na pismo Mira Banovića.

Više o cijeloj temi možete pratiti na ovoj poveznici.

 

Reagiranje prenosimo u cijelosti.

Poštovai/e čitatelji/ice,

Ovo pismo upućujem hrvatskoj javnosti, mjerodavnim institucijama, Studentskom zboru Sveučilišta u Zadru, a posebice kolegi Miru Banoviću čiji me tekst potaknuo da reagiram na dosadašnje događaje.

Kolega Banović se u vlastitom tekstu poziva na Ustav Republike Hrvatske i na ljudska prava i tvrdi, citiram, “queer.hr portal, Jutarnji i Večernji list, Studentski zbor i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova” svi zajedno su “javno pritiskali, osuđivali, vrijeđali i lažno optuživali prof. Poljakovića” nakon čega nastavlja s navođenjem Ustava i Deklaracije: “Ustav RH u članku 38 jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli, uz osobit naglasak na slobodu govora i javnog nastupa. Vezano za spolni odgoj, članak 63 Ustava jasno propisuje da roditelji imaju slobodu samostalno odlučiti o odgoju djece”, reče Banović.

Želio bih podsjetiti hrvatsku javnost da je kolega Banović u pravu, međutim u vlastitoj analizi Ustava Republike Hrvatske zaboravio je navesti još nekoliko članaka: čl. 3.” Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.”, zatim čl. 14. “Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.” Svatko ima pravo na iznošenje vlastitog mišljenja, kao što je propisano Ustavom, ali čl. 22. “Čovjekova je sloboda i osobnost nepovrediva”, čl. 16. “Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje.” te konačno, čl. 20. “Tko se ogriješi o odredbe ovoga Ustava o temeljnim slobodama i pravima čovjeka i građanina, osobno je odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.” Ne, kolega Banoviću, ovakve izjave nisu anomalije i nisu iz “nezdravog” društva, kako navodite, nego su zapisane u Ustavu Republike Hrvatske. Savjetujem drugo čitanje.

Dakle, ako osoba održi javno predavanje i na njemu izjavi da je homoseksualnost bolest, ne krši pravo izricanja vlastitog mišljenja, ali krši pravo i slobodu homoseksualnih osoba, vrijeđa osobnost homoseksualnih osoba, te je dužan odgovarati za vlastite postupke. Ovo je moja osobna interpretacije Ustava, i ne morate se s njom slagati, ali postoje stručnjaci i stručnjakinje čija je zadaća interpretacija ovakvih zakona, jedna od njih je i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja se bavi kršenjem zakona i diskriminacijom na osnovu spolnog, rodnog i seksualnog identiteta, a ona je mislim već dala izjavu. Pogledajte.

Podsjetit ću i na Zakon o suzbijanju diskriminacije kojim se, čl. 1. “[…] osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, stvaraju se pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti i uređuje zaštita od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije.”, zatim, čl. 4.”Poticanje na diskriminaciju, ako je počinjeno s namjerom, smatrat će se diskriminacijom u smislu članka 1. ovoga Zakona.” te čl. 9. “Diskriminacija u svim pojavnim oblicima je zabranjena.”

Nastavlja u sličnom tonu kolega Banović pa kaže: “Bilo bi ispravno i poželjno da se prestane diskriminirati sve nas koji imamo drugačije mišljenje, i da nas se prestane bombardirati homoseksualnom i sličnom propagandom. Ne zanima nas! Ali zanimaju nas naše slobode zagarantirane Ustavom, i to ćete svakako poštivati! To nije naša molba, nego vaša dužnost.” Izgleda mi da ste Vi, kolega, zajedno s profesorom Poljakovićem i ostalima oni koji provode diskriminaciju. Nitko Vaše pravo na izricanje slobodnog mišljenja nije prekršio, prekršili ste ga sami kad ste započeli indirektnu diskriminaciju. Nadam se da će regirati institucije koje pozivate da reagiraju. Krajnje je vrijeme.

Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, koliko vidim je reagirao. Možda se nekome to učinilo kao kasno, ali drugi su reagirali i kasnije. Izjava Studentskog zbora nije bila sramotna, naprotiv, bila je adekvatna i iz nje se može iščitati da Studentski zbor radi svoj posao – vodi računa o pravima studenata i studentica. Izjava Studentskog zbora nije nametanje mišljenja, mislim da kolega ima problema s interpretacijom značenja izjave, nego reakcija i mišljenje institucije kojeg nitko ne treba prihvatiti ako neće. Smatram da bi bilo moralno od članova i članica Studentskog zbora da daju ostavke ako se ne potrude zaštititi prava studenata i studentica koji/e su ih izabrali na funkcije koje imaju, jer u protivnom njihov rad je besmislen.

Od svih članaka i izjava vidim da se u nedostatku argumenata stalno poziva na znanost i religiju. Pitanje za kolegu Banovića i doc. Poljakovića: Zašto ne potražite odgovore u stručnoj literaturi, a ne u mišljenjima drugih ljudi? Evo primjerice, psihologijska istraživanja o homoseksualnosti i homofobiji pa ćete vidjeti da homoseksualnost nije problem, ni bolest, ni poremećaj kojeg treba liječiti nego homofobija. Pogledajte psihologiju seksualnih predrasuda pa ćete vidjeti da je homofobija ništa drugo nego predrasuda. Imate li predrasude o drugim rasama, nacionalnostima, vjeri? Jesi li azijati, Francuzi i muslimani po vama bolesni? Pogledajte znanstveno istraživanje o seksualnom uzbuđenju pa ćete naći dokaze da je homofobija povezana s homosekulanim uzbuđenjem, ili znanstveno mišljenje psihijatra Košute koji kaže da “kad čovjek ima jasnoću svoje seksualne orijentacije, on je indiferentan prema homoseksualcima, a u čovjeku koji nema jasnu seksualnu orijentaciju stvara se nemir”. Jeste li potvrdili sami sebi da ste sigurni u svoju seksualnu orijentaciju prije nego što ste počeli pisati i govoriti da je homoseksualnost bolest? Imate li što za promisliti? Kolega Banović očito ima dok govori o vlastitoj “ugroženosti”.

I zadnji od mnogih citata pisma kolege Banovića: “Uostalom, prof. Poljaković nije psihijatar da bi mogao dati stručno mišljenje, ali nije ni Pravobraniteljica, pa se postavlja pitanje s kojim pravom se to njoj tolerira, a njemu ne?” Dragi kolega, nije riječ o tome tko što kome tolerira nego tko provodi diskriminaciju, a tko se bavi njenim suzbijanjem.

Ivan Buljan
student

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...