Čak 15 pijavica “okružilo” Dubrovnik

Čak 15-ak pijavica i ljevkastih oblaka (funnel cloud) pojavilo se sredinom subote na dubrovačkom području. Vrijedni članovi Storm Chasers Dubrovnika snimili su ove fascinantne ali i vrlo opasne meteorološke pojave koje možda osvajaju svojom ljepotom, ali koliko mogu biti opasne uvjerili su se stanovnici Dubrovnika u listopadu kada je jedna pijavica s mora ušla nad Stradun gdje je napravila pravi nered te ozlijedila nekoliko ljudi.

Pijavice su se pojavile oko 12 sati. Bilo ih je svih oblika, no srećom nijedna nije došla do obale niti je zaprijetila brodovima na moru. Pijavice su najčešće upravo u ovom dijelu godine kada je atmosfera nad Jadranom najnestabilnija. One nestaju iz olujnih oblaka – kumulonimbusa, a crpe energiju iz još toplog mora čija je temperatura čak 21°C, što je znatno toplije od normale za ovaj dio godine. Kada pijavica dođe do kopna izgubi svoj “izvor” energije i raspadne se odmah ili nakon nekoliko minuta, rekao nam je Daniel Pavlinović, član Crometeo tima iz Dubrovnika.

Prisjetimo se, ovo je već drugi dan da se u Dalmaciji javljaju pijavice. Tijekom petka zabilježene su u Kaštelima i pored Zadra.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...