Evo tko su najbogatiji, a tko najsiromašniji stanovnici Europe

Njemačka agencija GfK Geo Marketing je objavila rezultate analize o prihodima i ušteđevinama stanovnika 42 europske države, nakon što plate porez. Stanovnici Lihtenštajna su najbogatiji, Moldavci najsiromašniji, a Hrvatska se našla ispod europskog prosjeka.

Stanovnici Lihtenštajna najbogatiji su u Europi s 56.978 eura prihoda godišnje, a Moldavci su čak 45 puta siromašniji, piše EU Observer. Na drugom mjestu su Norvežani s s 32.037 eura, slijede Švicarci s 31.666 eura, Luksemburžani s 28.924 eura te Danci s 22.040 eura. U top 10 najbogatijih još su Austrija, Švedska, Njemačka, Francuska i Belgija.

Europskom prosjeku najbliži su Španjolci s 12.943 eura na godinu, koji se nalaze na 17. mjestu liste. Na samom začelju su Kosovo, Bjelorusija i Moldavija, s manje od 2.000 eura na godinu.

Hrvatska se našla ispod europskog prosjeka na 30. mjestu, s godišnjim prihodima od 5.085 eura.

U istraživanju se napominje da stanovnici europskih država s najvećim prihodima, odnosno s najvećom kupovnom moći, ipak većinu svog novca troše na visoke stanarine i općenito visoke troškove života. No, svejedno im ostaje značajan iznos novca za trošenje nego u zemljama u kojima je kupovna moć manja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...