Groblje u Crnom gradit će se tridesetak godina

U povodu završetka natječaja za idejno rješenje novog gradskog groblja u Zadru, sinoć je u zadarskom kazalištu otvorena izložba nagrađaenih radova. Kao što je poznato, Ocjenjivački sud Društva arhitekata Zadar u sastavu: Pavle Marušić, kao predsjednik ocjenjivačkog suda, Matko Segarić, Sonja Jurković, Vjeko Ivanišević, Hrvoje Grdović, i Mirna Petricioli kao zamjenski član, donio je odluku da se idejno rješenje za Novo gradsko groblje Zadar zagrebačkih arhitekata Helene Paver Njirić i Darka Latina iz tvrtke HPNJ ocijeni kao najbolji rad. Prvonagrađenima pripada nagrada u iznosu 45.000 kuna. Drugu nagradu u iznosu od 27.000 kuna dobio je za svoj rad autorski tim Sveučilišta u Zagrebu, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Zavoda za arhitekturu, Zagreb u sastavu: Silvio Bašić, Duje Dvornik, Nives Mlinar, Marinko Sladoljev i Darko Užarević. Treća nagrada u netto iznosu od 18.000 kn ide FORVM d.o.o., Zadar i njegovom autorskom timu koji predvodi Ante Uglešić i Marijana Rančić. Hortikulturno rješenje napravila je Mirjana Vitlov, a 3D vizualizaciju Dinko Uglešić, piše Zadarski list.

Direktor zadarskih Nasada Hrvoje Grdović istaknuo je da je ova gradska komunalna tvrtka mogla ići u izravnu pogodbu s izrađivačem idejnog rješenja, ali budući da se radi o objektu koji će u prostoru egzistirati najmanje 100 godina, arhitektonski natječaj je bio je najpovoljnije rješenje. To se dogodilo, kaže predsjednik Društva arhitekata Zadar Darko Frančeski, iako je je natječaj bio gotov još u studenom prošle godine, ali se žalbeni postupak odužio godinu dana. Točnije, zbog otvaranja koverti s prispjelim radovima, što nije bilo u skladu s pravilima javne nabave, ocjenjivački sud godinu dana nije donio pravorijek.

Pavle Marušić je dodao da je ocjenjivači sud jednoglasno donio odluku o najboljem radu. Riječ je o projektu koji se događa na prostoru koji nema nikave veze s gradom osim ostataka stare rimske centurijacije kojeg se aturioca držala. Podsjetimo se novo groblje prostirat će se na 33 ha, u prostoru između Gospodarske zone Crno i Murvice.

Autorski tim predložio je razdvajanje cijelog prostora u 17 parcela, čime je omogućena puno suvislija gradnja u fazama. U svakoj parceli predviđeni su svi tipovi grobnica, a u središtu je centralni trg koji nam je odgovarao u prvom momentu. Također smo se vodili činjenicom da će se realizacija cjelokupne površine događati u nekih trideset godina, rekao je Pavle Marušić.

Prof. Sonja Jurković s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu rekla je da je postojala bojazan da groblje postane jako veliko. No dogodio se mediteranski klaustar malog groblja u autohtonom pejzažu. Gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić rekao je da je i ovaj arhitektonski natječaj pokazao kako javna nabava, po principu najjeftinije ponude, nije najbolje rješenje u ovakvim slučajevima.

Htjeli smo na dostojanstven način riješiti život nakon života, a preostali prostor riješiti kao gradski prostor. Osim mogućnosti etapnog građenja, uzeli smo u obzir da se radi o ulazu u grad, ali i činjenicu da se da će vrlo brzo, ovaj prostor ući u šire gradsko područje. Zato smo koristili lokalne materijale i lokalni izričaj kroz kamen i lokalnu vegetaciju, rekla je na kraju tiskovne konferencije prvonagrađena Helena Njirić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...