Koncert povodom Dana grada Zadra i povodom 75. rođendana Petra Vrbančića

U ponedjeljak 19. studenog u Svečanoj dvorani Sveučilišta u 20 sati održat će se prvi koncert Zadarskog komornog orkestra u sezoni 2012./2013.

Orkestar će pod ravnanjem šefa dirigenta, maestra Ivana Repušića ovaj koncert posvetiti Zadru povodom dana grada te violinistu i profesoru Petru Vrbančiću koji je ove godine proslavio 75. rođendan.

Profesor Petar Vrbančić je glazbenik koji je nakon svojega dolaska u Zadar 1967. na mjesto profesora violine u Glazbenu školu Blagoje Bersa na području glazbe uvelike zadužio ovaj grad i to upravo na području orkestralne glazbe.

Odmah po dolasku započeo je mukotrpan ali sustavan rad odgajanja generacija violinista i gudača koji su osvajali brojne nagrade i priznanja, te bili baza za osnivanje najprije gudačkog orkestra Škole, a potom i službenog formiranja Zadarskog komornog orkestra 1985. godine. Brojni od njih diplomirali su na muzičkim akademijama diljem Hrvatske, regije i svijeta. Neki su potom i sami odgojili nove generacije violinista u Zadru pa ih tako većina danas zajedno muzicira upravo u trenutnom sastavu Zadarskog komornog orkestra.

Da je osoba njegovog obrazovanja te pedagoškog dara došla predavati u Zadar s jedne je strane bila je i puka slučajnost i sreća, a s druge točno određeni cilj kojeg su tadašnje upravne strukture grada Zadra zacrtale – dovesti u Zadar osobu koja bi bila kadra osposobiti glazbenike koji će jednoga dana činiti gradski orkestar.

Umjetnik briljantne karijere koja se događala i razvijala u društvu najvećih hrvatskih umjetnika, violinista i pedagoga, u redovima Zagrebačke filharmonije, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra i drugdje, na jug stigao zbog klime koja je blagotvorno djelovala na njegovo zdravlje nakon poteškoća koje je izazvao potres tijekom služenja vojnog roka u Skopju 1963. Danas mu nakon 45 godina rada u Zadru, Zadarski komorni orkestar, kojem je početni impuls još 1961. dao danas počasni dirigent, maestro Pavle Dešpalj, a vještim violinistima popunio, te ga na lokalnoj razini sustavno razvijao upravo Vrbančić, odaje počast.

Na koncertu će uz Zadarski komorni orkestar solistički nastupiti mladi hrvatski pijanist Aljoša Jurinić koji je u lipnju ove godine u konkurenciji od 134 pijanista osvojio prvu nagradu na jednom od najprestižnijih pijanističkih natjecanja – Robert Schumann u Zwickauu. Ta mu je nagrada osigurala niz koncerata diljem svijeta. Aljoša Jurinić školovao se na akademijama u Zagrebu u klasi profesora Rubena Dalibaltayana i u Beču kod Noeal Floresa. Od 2000. godine do danas osvojio je niz nagrada u Hrvatskoj i svijetu što ga svrstava među naše najbolje mlade pijaniste.

Nakon Mozartovog Divertimenta u F – duru za komorni orkestar, Aljoša Jurinić predstavit će se izvedbom Chopinovog Koncerta za klavir i orkestar br. 1 u obradi za klavir i gudački orkestar. Nakon pauze koncerta očekuje nas još jedna glazbena poslastica – Mozartova Simfonija br. 29.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...