Cestitka_Uskrs

Nakon Ladislava, ‘nered’ će raditi Marta, Nadan pa Olga

Mnogi su se pitali kako je ciklona Ladislav, koja je prije par dana poharala jadransku obalu, dobila ime. Pa, ime su joj dali članovi udruge Crometeo, koji već znaju koje nas ciklone čekaju narednih dana. I već su im dali imena.

Predsjednik Udruge Crometeo Kristijan Božarov kaže da u udruzi imena ciklonama daju već osam godina. Učinili su to da bi kasnije u budućnosti mogli lakše pronaći podatke o ciklonama i vidjeti koja je kakvog traga ostavila, a ovako su, uz ime, ciklone zanimljivije i medijima i ljudima.

“Imena se daju naizmjenice muško pa ženska, po abecedi. Svake godine se donosi novi popis koji sastavljaju članovi udruge Crometeo”, pojasnio je Božarov za Novi list.

 

Pomodarstvo po uzoru na SAD?

Ladislav je tako došao na red kao prijedlog članova za ime muško na slovo L. Prije njega bila je Kjara, a u subotu nas čeka Marta nakon koje će zapuhati Nadan, pa Olga, otkrio je Božarov.

Nakon Nadana i Olge ciklone će se zvati: Perislav, Radmila, Samuel, Šimenka, Toma, Umberta, Veljko i Zorana.

Krešimir Pandžić, klimatolog Državnog hidrometeorološkog zavoda, kaže da ne postoji službeni pristup problematici imenovanja ciklona, te da je u određenoj mjeri riječ o pomodarstvu kada je u pitanju Europa. “Za razliku od tropskih ciklona koji su jasno uočljivi, relativno ih je mali broj tijekom godine i izrazito su razorne moći, isključivo se javljaju u suptropima, ciklona umjerenih širina postoji puno više, teže ih je pratiti kao odvojene cjeline i najčešće nisu razorne moći pa se ‘polu-službeno’ daju imena samo olujama s vjetrom u pojedinim zemljama i to nakon određene stručne analize”, objasnio je Pandžić.

U SAD-u se pak imena ciklonima daju unaprijed za šest godina, a predlaže ih Centar za tropske ciklone u dogovoru s odgovarajućim odborom u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji. Na stranicama Centra tako se može vidjeti da će dogodine obalae SAD-a pogoditi Barry, Chantal, Dorian, Erin, ili pak Melissa, Nestor, Olga, Pablo, ili Alvin, Barbara, Dalila, Erick…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...