NEC prikazao prijenosni DNA laboratorij

U današnje doba DNA analiza je vrlo važna metoda identifikacije, a osim u policijskoj forenzici i pri utvrđivanju očinstva, svoju primjenu nalazi u velikom broju znanstvenih i medicinskih aplikacija.

Jedan od najvećih problema predstavlja obim i veličina opreme potrebne za uspostavljanje DNA laboratorija, kao i vrijeme trajanja analize, pa se na tom polju već duže vremena razvijaju razni projekti koji bi nam jednog dana mogli omogućiti DNA analizu za samo nekoliko minuta korištenjem ručnog uređaja poput trikodera iz Star Treka.

NEC je jedna od tvrtki koje su se duže vremena bavile razvojem DNA dijagnostike, pa je već 2007. godine prikazao uređaj koji je DNA analizu mogao izvršiti za nešto više od sat vremena, no veličina mu nije bila pogodna za korištenje izvan laboratorija.

Ovih su dana znanstvenici i inženjeri NEC-a prikazali novi uređaj koji bi u uporabu trebao ući 2014. godine, a omogućuje ekstrakciju DNA iz uzoraka, procesiranje i separacijski proces na novom NEC-ovom čipu za samo 25 minuta.

Pored toga, uređaj teži samo oko 35 kilograma, što ga čini idealnim za “terenske analize”, a cijena od 120.000 dolara je također prilično povoljna u odnosu na postojeću dijagnostiku.

Mada to još uvijek nije nešto što bismo jednog dana svi mogli imati recimo u obliku senzora za mobilne telefone, NEC kaže kako je načinjen veliki napredak, pa ni DNA trikoder više nije SF utopija.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...