Radovi u Zavičajnom muzeju Biograd

biogradskom Zavičajnom muzeju u tijeku su radovi na obnavljanju dotrajale stolarije. Ovi radovi dio su ukupnog projekta na uređenju zgrade muzeja koja se zadnjih nekoliko godina postupno obnavlja, kazao nam je ravnatelj muzeja gospodin Draženko Samardžić.

Naime tijekom ove godine Ministarstvo kulture i Grad Biograd prihvatili su programe koje je Zavičajni muzej kandidirao na javni natječaj potreba u kulturi 2012. godini. Slijedom toga već smo odradili značajan dio zacrtanih programa i to u nekoliko faza, kazao je on. Spomenuo je pri tom već realizirane programe poput arheološkog podvodnog istraživanja, koje je obavljeno kod otočića Gnalić, mjesta poznatog brodoloma iz 16.stoljeća.

Riječ je o značajnim radovima a na koje je utrošeno oko 150.000 kuna, dijelom sredstava dobivenih od ministarstva i Grada Biograda. Drugi važniji projekt koji je uspješno priveden kraju je završetak radova na lokalitetu Dvorine, u općini Sv.Filip i Jakov, a u što se utrošilo 30.000 kuna. Potom slijedi konzervacija i restauracija željeznih sidara, koja također potječu iz nalazišta Gnalić, no dotrajala su i opasna za posjetitelje, te je nužna njihova obnova odnosno obrada. Ona su prebačena u Hrvatski restauratorski Zavod u Splitu gdje će uslijediti daljnji zahvati na njima, a za što je predviđeno također oko 30.000 kuna. Tu je također i izložba – Biograd između dva rata – za čiju je postavu te kataloge i druge popratne materijale bilo nužno izdvojiti oko 50.000 kuna.

Ovih dana nastavljaju se radovi na obnovi zgrade, a trenutno je u tijeku obnavljanje i zamjena dotrajale stolarije. Za taj dio posla predviđeno je utrošiti oko 50.000 kuna. Do godine planiramo dalje radove na zgradi muzeja, a kojima bi se obuhvatilo i uređenje pročelja same zgrade, kazao je ravnatelj Samardžić. Izrazio je pri tom i zadovoljstvom realiziranim projektima u ovoj godini, te razumijevanju koje i ministarstvo i Grad Biograd iskazuju za kulturnu baštinu ovog područja koja se čuva u muzeju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...