Split poplavljen, jugo izazvalo kolaps u Dalmaciji

Jaka kiša praćena olujnim jugom večeras je zahvatila splitsko područje te su zbog velike količine padalina iskočili šahtovi na 20-tak mjesta u Splitu, nakon čega se voda izlijevala na prometnice uzrokujući povremene zastoje i gužvu u prometu.

Splitska policija pozvala je građane da ne izlaze automobilima na cestu ukoliko nije nužno. Naime, velike količine kiše izazvale su iskakanje šahti, te su brojna vozila oštećena, piše Slobodna Dalmacija

U nekim ulicama, kao što su Domovinskog rata, Vukovarskoj, Bruna Bušića, stanje je kritično, a promet gotovo zaustavljen.

Nevrijeme je trajalo više od sat vremena te je u tom razdoblju otklazala i signalizacija na više semafora u Splitu, a u nekim dijelovima grada električari su preventivno kratkotrajno isključivali struju kako ne bi zbog vodenih naplava došlo do strujnih udara, doznaje se u ŽC 112.

Također na nekoliko mjesta u Splitu oštećeni su električni stupovi, a vjetar je iščupao i više stabala oborvši ih na tlo.

Splitski vatrogasci i djelatnici zaduženi za održavanje cesta večeras, po zaprimanju dojava interveniraju na više mjesta u Splitu pokušavajući sanirati vodene naplavine s prometnica te okloniti poteškoće nastale iskakanjem šahtova.

Osim u Splitu nevrijeme je zahvatilo i druga područja Splitsko-dalmatinske županije, navode iz ŽC 112. Na dijelu otoka Hvara između Dola i Starog Grada večeras je nestalo struje, a na teren su izašli radnici Hrvatske elektroprivrede nastojeći ukloniti kvar na električnoj mreži.

Na području Imotskog nevrijeme je oštetilo nekoliko električnih stupova, a na solinskom je području oštećeno jedno vozilo nakon što je uletjelo u otvor od šahta koji je iskočio, kažu u splitskom ŽC 112.

I Zadarsku županiju kasno poslijepodne pogodilo je nevrijeme praćano orkanskim jugom, a na više mjesta u gradu Zadru i okolici oko 18 sati orkanski vjetar i kiša rušili su stabla borova koja su prepriječila ceste.

Iz zadarske Javne vatrogasne postrojbe doznaje se kako nije bilo intervencija zbog poplava, ali su vatrogasci uklanjali stabla s prometnica na više mjesta – u blizini novog sveučilišnog kampusa, osnovne škole Bartola Kašića te u uvali Bregdetti.

Orkansko jugo srušilo je i jedan dimnjak u samome gradskom središtu. Vatrogasci su intervenirali i na cesti Biograd-Benkovac, gdje je palo stablo, kao i kod crkve Sv. Filipa i Jakova te u ulici Franje Tuđmana.

Baš prema predviđanjima ciklona Perislav donijela je u srijedu Dalmaciji kišu i olujno jugo, a na nekim djelovima Jadrana točnije u akvatoriju Visa jugo je dostiglo brzinu od 120 kilometara na sat, dok je na Biokovu puhalo brzinom većom od 144 kilometara na sat.

Navodi to Rade Popadić iz Udruge Crometeo tvrdeći kako je već u prvim satima srijede s Perislavom palo i dosta kiše uz jaku grmljavinu, a slično će biti i u četvrtak.

‘Poremećaj će se centrom primaknuti Jadranu, pa će biti pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. U unutrašnjosti zemlje su moguća i duža sunčana razdoblja, a kiša će na zapadu početi navečer’, najavljuje Popadić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...