Tko profitira od smaka svijeta?

Top lokacije za čekanje zadnjeg dana svijeta kakav poznajemo su Meksiko, Guatemala, Honduras i Belize, a najveća gužva očekuje se na poluotoku Yucatan gdje je već sada gotovo nemoguće pronaći slobodan krevet.

Ono što je za neke apokalipsa, za druge je biznis. Zarađivanje na praznovjerju postoji otkad postoji svijet, a sigurno ne postoji bolja prilika za dobru zaradu nego što je kraj svijeta. Maje su, navodno, predvidjele kataklizmu 21. prosinca ove godine i, što se više približava datum ‘sudnjeg dana’, sve se češće postavlja pitanje: a gdje ćete vi biti zadnjeg dana svijeta kakvog poznajemo?

Odgovor na to pitanje znaju brojne turističke agencije i razna turistička odredišta blizu majanskih svetišta koja već mjesecima broje novce od prodanih aranžmana. Naime, Meksiko, Guatemala, Honduras i Belize, države u kojima se nalaze najpoznatiji lokaliteti plemena Maja, prije godinu dana su najavili spektakularne dočeke smaka svijeta, a turista im neće nedostajati. Uložili su milijune dolara u promociju ‘apokaliptičnog turizma’ koji su službeno nazvali ‘Mundo Maya 2012’ i unatrag godinu dana počeli su odbrojavati sate do sudnjeg dana. Je li im se isplatilo?

Prema podacima njihovih turističkih zajednica, već tjedan dana nakon što su najavili posebne aranžmane za majanski smak svijeta zabilježili su porast turističkih posjeta između sedam i deset posto tijekom cijele 2012. godine, a najveća špica se, naravno, očekuje u prosincu.

Najveća gužva je na Yucatanu, poluotoku koji je podijeljen između Meksika, Belizea i Guatemale. Tamo se, na najsjevernijoj točki Yucatana, nalazi Chichén Itzá, najveći grad Maja i ostaci najpoznatijih majanskih hramova. Pronaći slobodnu sobu ili makar krevet ovih dana na Yucatanu je nemoguća misija.

Turisti, znatiželjnici, partijaneri, ali prije svih iskreni sljedbenici majanske kulture i oni koji vjeruju da će 21. prosinca ove godine nastati apokalipsa, već su odavno rezervirali svoje mjesto s kojeg će promatrati nestanak svijeta.

Chichén Itzá se nalazi između gradova Cancun i Meride koji će najviše profitirati od najavljene kataklizme. Cjelonoćni partiji održavat će se u gradu Playa del Carmen, a ako ste bliže Meridi, tamo ćete moći razgledati cijeli niz arheoloških nalazišta Maja, od kojih je najznačajniji Uxmal. Nekad davno to su svetište posjetili Jacqueline Kennedy i kraljica Elizabeta.

Ukoliko ste odabrali Belize za smak svijeta, onda je tamošnja top destinacija Cayo, koja se nalazi blizu hrama Xunantunich. Tamo će, među ruševinama održati i koncert, a organizirat će se i utrka koja će izgledati kao prijenos olimpijske baklje. Baklje će se u utrci raznositi na sve četiri strane svijeta.

Među najjeftinije apokaliptične destinacije spada Guatemala. Antigua, grad u samom središtu Guatemale, najbolje je mjesto za bazu. Zapadno od Antigue živi jedno od rijetkih i malih plemena Maja čiji šamani i danas izvode svoje rituale i prate majanske kalendare.

I na kraju ostaje Honduras. Tamo se nalazi Copan, drevni majanski grad, vrlo blizu granice s Guatemalom. Copan nazivaju ‘Atenom majanske civilizacije’, a bio je i jedan od najvažnijih gradova Maja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...