Cestitka_Uskrs

Živko Kolega optužio “Šumariju”: Ne spašavate vi pinije, nego ih siječete zbog zarade

Na Musapstanu se nalazi jedna od najljepših šuma pinije na Mediteranu, to su pluća grada zaslužna za odličnu mikroklimu Zadra, pa smo je htjeli zaštititi i približiti je građanima preko projekta park-šume. Stoga smo, u suradnji s nadležnim ministarstvom, prije četiri godine naručili studiju za taj projekt. Međutim, recesija je učinila svoje, a sada su te pinije posječene u harakiri nastupu zadarske “Šumarije” − upozorio je predsjednik zadarskoga Gradskog vijeća Živko Kolega, ističući da se ruše uglavnom ravna stabla pogodna za prodaju trupaca, piše Slobodna Dalmacija.

 

Zovem inspekciju

Prije sedam, osam dana obišao sam Musapstan i prebrojio oko 3000 srušenih stabala pinije, dosad ih je možda i 5000, a ima i upozorenja da ih je srušeno gotovo 10.000. Jasno je da to nije sanacija, nego sječa radi zarade, rekao je Kolega, upozoravajući na to da su posječena gotovo sva stabla između prve prosjeke i Jadranske magistrale, a baš je na tom prostoru trebalo izgraditi dječja igrališta i neke manje ugostiteljske objekte.

Kolega je od Grada Zadra zatražio da na Musapstan pošalje svoju hortikulturne stručnjake, te da se zatraži nadzor šumarske inspekcije koja bi trebala utvrditi je li “Šumarija” imala dopuštenje za sječu, jesu li radovi obavljeni u skladu s njim te je li, u slučaju da dopuštenja nema, počinjeno kazneno djelo.

Radi se o sanitarnoj sječi. Sljedeće bismo godine na Musapstanu, na području uz Jadransku magistralu, trebali obaviti pošumljavanje mladom pinijom, pa je bilo potrebno ukloniti stara stabla koja su već u fiziološkoj starosti i počela su se sušiti. Trupci će vjerojatno ići na licitaciju, ali tu je najviše propale drvne mase koja će biti prodana za biomasu. Ne znam točan broj trupaca, ali na području cijelog Musapstana bit će izvađeno oko 2400 kubičnih metara drvne mase, izjavio je direktor zadarske “Šumarije” Dejan Žagar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...