Kazne su stroge i prijeti im zatvaranje objekta, gdje je zapelo?

Internet i opremu već imaju, još samo program koji će im račune slati u poreznu upravu i ovaj osječki kafić imat će fiskalnu blagajnu.

“Hoćemo jer taj koji nam to radi – održavanje kasa – će nam dostaviti do 31. program i usput će napraviti spajanje, tako da bi trebalo od 1.1. po meni sve normalno funkcionirati”, kazao je Vladimir Burić, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Poreznici žele znati za svako prodano piće i to u realnom vremenu. Država računa na dodatnu milijardu, a ugostitelji – na novi trošak.

Informatičari kažu – pripreme se obavljaju u posljednji tren.

“Velik broj  ugostitelja nije spremno, eventualno je netko pripremio pristup internetu što je bilo relativno jednostavno riješiti, no međutim uređaji, pogotovo same aplikacije i konačno certifikati, ono što pokazuje se, još uvijek je u debeloj fazi pripremanja”, rekao je Saša Gvozdenović, vlasnik IT tvrtke.

Udruženje osječkih obrtnika smatra da su rokovi prekratki.

“Vi sad kad gledate imate nekih 10 do 15 radnih dana do kraja godine, ja ne znam kako će se ljudi uspjeti. Bilo bi dobro kada bi se dao neki grejs period prilagodbe, znači, da ne bude odmah nekih sankcija”, kazala je Marija Volinek Štrekelj, predsjednica Udruženja obrtnika Osijek.

Malo više vremena dobili su cvjećari i trgovci, koji će fiskalne blagajne uvesti od početka travnja. Upravo oni snosit će i najveće troškove jer većina radi s paragon blokovima.

“Jedna cvjećarnica recimo kao moja, morat će izdvojiti negdje između 12 i 15 tisuća kuna, to je sigurno. Ono što će trebat popratit tu kasu, dakle održavanje, programi i tako dalje, cijenim da će to daljnjih dvije do pet tisuća”, izjavio je Josip Kurtović, vlasnik cvjećarnice.

Takvi obrtnici u neravnopravnom su položaju jer će trošak fiskalizacije izbjeći oni koji istu robu prodaju na tržnicama.

Iako je pozdravljaju, zbog uvođenja reda, fiskalizacija po svemu sudeći neće teči glatko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...