Lesar prijavio Milanovića za djelo koje se kažnjava s tri godine zatvora

Jeste li znali da osoba odgovorna za upravljanje državnom imovinom, a koja nesavjesno obavlja svoj posao, riskira priličnu novčanu kaznu i odlazak u zatvor na tri godine? E, pa Lesar smatra upravo Milanovića kandidatom za takvu jednu kaznu.

 – U kolovozu kad je premijer počeo davati prve izjave na tu temu i pripremati prodaju državne imovine zatražio sam da se Sabor izvanredno sastane. To je bilo odbijeno. Na jesen sam htio pokrenuti raspravu kroz zastupnička pitanja. Nije uspjelo. U parlamentu sam, dakle, iskoristio sva raspoloživa sredstva pa sam se obratio Državnom odvjetništvu i sada čekam, kazao nam je šef Laburista Dragutin Lesar.

On predsjednika Vlade Zorana Milanovića smatra sumnjivcem za počinjenje kaznenog djela iz Zakona o upravljanju državnom imovinom.

– Zakonom je 2010. godine propisano da Vlada može privatizirati državnu imovinu samo na temelju strategije koju donosi Sabor. Takva strategija nije donesena. Nisu ju donijeli ni ovi, a ni prošla garnitura. Zato Vlada jednostavno nema izbornih ovlasti za upravljanjem državnom imovinom, a donijeli su niz odluka koje vode u tom smjeru, kaže Lesar.

23 dokumanta, tri kilograma

Zaključuje da to govori o “protuzakonitom upravljanju Croatia Osiguranjem, Hrvatskom poštanskom bankom, Hrvatskim autocestama”. To nisu jedine tvrtke koje on spominje u prijavi koju je podnio DORH-u, ali su najvažnije.

 – Dokumentacija sadrži 23 dokumenta i teška je tri kilograma, kaže saborski zastupnik, dodajući da to čini zbog prisege koju je položio pred parlamentom.

Inače, prema članku 339. temeljem kojega je Milanović prijavljen, službena ili odgovorna osoba koja kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnog nadzora ili na drugi način očito nesavjesno postupa u obavljanju službe, pa time prouzroči težu povredu prava drugoga ili znatnu imovinsku štetu, može biti kažnjena novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.  Oštećenik u ovom slučaju je, dakako, država Hrvatska.

 Milanović je previše ‘ozbiljan’ za ovo

Zoran Milanović je trenutno u Bruxellesu i ne želi komentirati prijavu koja je protiv njega podnesena u četvrtak.

 – Ne, ozbiljan sam čovjek. Bar vjerujem da sam ozbiljan čovjek. S ozbiljnim ljudima mogu razgovarati, kazao je novinarima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...