Milanović priznao da je i prije vozio u suprotnom smjeru

U Banskim dvorima dodjeljene su godišnje Državne nagrade za volontiranje bivšoj zaposlenici Kamenskog Đurđi Grozaj i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Nagrade su dodijelili potpredsjednica Vlade Milanka Opačić i premijer Zoran Milanović prisjetivši se svoje vožnje biciklom po Sljemenu u suprotnom smjeru.

Đurđa Grozaj, bivša zaposlenica tvrtke Kamensko, dobitnica je nagrade za najboljeg volontera u 2012. godini zbog nesebične pomoći siromašnima kojima besplatno šiva i popravlja odjeću u prostorijama grada Zagreba. Grožaj je održavala i kreativne radionice šivanja te je utjecala na osnaživanje utjecaja žena u zajednici koje se opet osjećaju korisno.

Od pravnih osoba nagrađena je Hrvatska gorska služba spašavanja, nagradu je preuzeo pročelnik Vinko Prizmić. Njihov doprinos u akcijama spašavanja građana iz najtežih situacija odavno je poznat, no prošle godine posebno su se istaknuli jer su pomagali građanima u naizoliranijim krajevima Hrvatske za vrijeme sniježnog nevremena. Onda kada su lokalne vlasti zakazale, HGSS-ovci pomagali su u čišćenju snijega, cijepanju drva, dostavi hrane u nepristupačna mjesta… Zbrinuli su više od 1.600 građana u sniježnom nevremenu i spasili oko 700 života.

‘Ne znam zašto je HGSS volonterska organizacija, vi bi trebali biti profesionalci, to je paradoksalno, no to je sad druga tema’, rekao je premijer Zoran Milanović te se ‘pohvalio’ kako je i prije nego što je postao premijer, vozio bicikl po Sljemenu u suprotnom smijeru:

‘Prije godinu i pol dana u kampanji sam snimao predizborni spot koji nije nikada objavljen. Išli smo biciklom na Sljeme, u kontra smjeru, a s nama su bila dva dečka iz HGSS-a. Oni inače rade za prosječno do slabo plaćene poslove, a to su se jutro vratili nakon cjelodnevne potrage za unesrećenikom koji je zapeo u gudurama Velebita. Ljudi su proveli 15 sati u potrazi za tijelom nestalog čovjeka. Besplatno. Valjda za sendvič. Ujutro su došli i biciklirali smo na planinu. Tek tada sam potpuno osvijestio volnterstvo i zaključo da bi vi trebali biti profesionalci.’

Milanović kaže da su njihove priče o spašavanju i pomoći građanima prekrasne ljudske priče koje čovjeka dovode bliže čovjeku. ‘Neobično, ali u socijalizmu koji je navodno gajio takve vrijednosti, pojam volonterstva je za moju generaciju bio sveden na to da si toliko velikodušan da radiš da ti ne plate. Ipak, radiš za sebe u bolnici ili na sudu… Danas pak mnogi imaju problema i s time da rade za 1.600 kuna i da si tako stvaraju praksu i znanje. Treba odvojiti autofokustran stav od stava da je potrebno služiti zajednici, da je potrebno pomoći, da je potrebno uključiti se i ne očekivati za to nagradu i novac nego naprosto jedno građansko hvala’, rekao je Milanović i dodao da je to mjera civilizirnosti i društva u kojem novac nije sve. ‘Društvo u kojem je novac sve postaje društvo stranaca’, zaključio je Milanović.

Vinko Prizmić rekao je kako ne bi bilo dobro da HGSS postane profesionalna i profitna organizacija jer bi tada izgubili smisao: ‘Kada bi bili profesionalci, nikada ne bi bili tako dobri koliko smo sada. Molim da prepoznate taj potencijal i to gorivo zajednice. Država ima što ima… U ovoj akciji za koju smo nagrađeni sudjelovali su najbolji alpinisti koji se mogu boriti s himalajskim nevremenima i koji su najbolji u tome. Stučni su kao i svi drugi profesionalci, ali imaju želju da pomažu radi sebe i radi ljudi. Naprosto to žele činiti i pred tom željom padaju svi problemi. Mi doista želimo pomoći i računamo na to da bi naš primjer mogao biti dobar i drugima.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...