Cestitka_Uskrs

Nova era umjesto smaka svijeta

Ipak možemo odahnuti: ne samo da 21. prosinca neće biti smaka svijeta nego će tada početi nova era koja budi nadu u bolju budućnost. To tvrde pripadnici današnjih Maja. A tko bi to trebao bolje znati nego oni?

Pripadnici drevnog naroda Maja promatrali su položaj zvijezda te kretanje Sunca i Mjeseca. Oni su proučavali klimatske cikluse, dužinu dana i noći, izmjenjivanje kišnih i sušnih razdoblja. Po tome su odredili trajanje godine, koju su podijelili na 18 jedinica od po 20 dana. Na kraju svake godine dodavano je još pet svetih dana, posvećenih razmišljanju o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Tako je kod Maja godina trajala 365 dana – dakle isto kao i po našem kalendaru.

 

Povratak u budućnost

No Maje nisu samo narod iz davno prošlih vremena koji je svojedobno živio u građevinama čije ostatke danas obilaze turisti iz cijelog svijeta. U Guatemali, zemlji u Srednjoj Americi, pripadnici Maja i danas čine većinu stanovništva. Oni govore vlastitim jezikom, bave se ratarstvom na sličan način kao i njihovi preci prije više od tisuću godina i bore se za preživljavanje u ovom modernom globalnom svijetu.

Codex Dresdensis jedan je od samo tri sačuvana rukopisa Maja. Star je oko 800 godina, čuva se u muzeju u Dresdenu (odatle mu ime) i sadrži zapise o bogovima, astronomiji, ritualima i katastrofama.

I dok se širom Europe mnogi brinu zbog proročanstva kalendara Maja koji navodno predviđa da će 21. prosinca ove godine biti smak svijeta, Maje iz Guatemale na sve to gledaju krajnje opušteno. Seljanka Maria Mateo ni u kojem slučaju ne vjeruje da predstoji neka katastrofa. Naprotiv, ona je uvjerena da ima razloga za nadu: “Mi stvarno vjerujemo da će doći do promjene, ali ne na određeni datum. Svaki čovjek može dati doprinos toj promjeni. Ljudi moraju početi stvarno štititi prirodu. Narod Maja, a prije svega žene, moraju se ujediniti i zajednički se boriti za našu Majku Zemlju.”

 

Početak nove epohe

Za astronome starih Maja jedna sunčana godina je bila jedinica jednog daleko dužeg ciklusa, tzv. baktuna. Svaki baktun je trajao 400 godina. Maje su vjerovale da je vrijeme počelo prije točno 5.200 dana i time 13. baktun završava 21. prosinca ove godine. Tada počinje nova epoha u kojoj mnogi Maje očekuju poboljšanje svojih životnih uvjeta. Sociolog Virgilio Alvarez, direktor latinskoameričkog Fakulteta socijalnih znanosti FLASCO, smatra da su mediji zapadnih zemalja uzeli kalendar starih Maja kao povod za egzotično izvještavanje u kojem se ne radi o stvarnom životu današnjih Maja nego o čistom folkloru. “Ponekad se Maje predstavlja krajnje romantično, kao siromašne i divlje Indijance kojima se mora pomagati tako dugo dok na glavi nose ukrase od perja. Ali međunarodni koncerni su u tijeku globalizacije kao novu potrošačku skupinu otkrili upravo indigene narode. Njima se sada žele prodati stvari poput mobitela i laptopa. Istovremeno je, posebno u Europi, nestala solidarnost s Latinskom Amerikom. I to premda je Europa snosila veliki dio odgovornosti za uništavanje drevne kulture Maja”, smatra sociolog Alvarez.

Duhovni vođe pripadnika Maja u Guatemali izrazili su svoje brige i nade za novu epohu u zajedničkoj izjavi: “Svijet govori o uništenju prirode, o posljedicama klimatskih promjena, o nestajanju raznolikosti vrsta. Mi Maje neposredno osjećamo promjene klime. Više od 80 posto našeg naroda živi u siromaštvu. Velike tvrtke kradu naša brda, šume i rijeke, grade hidroelektrane, bave se rudarstvom, vade naftu ili sade monokulture. Naša prirodna bogatstva se otuđuju, naša prava krše, isto kao i prije 400 godina, kada je počeo 13. baktun.”

 

Nada u bolju budućnost

Jedan od potpisnika izjave je i pripadnik naroda Maja Vitalino Similox. On je svećenik Presbiterijanske crkve i vrlo zanimljiva ličnost iz novije povijesti Guatemale. 1998. godine bio je kandidat za dužnost potpredsjednika države. Tada je vodio političku kampanju zajedno s dobitnicom Nobelove nagrade za mir Rigobertom Menchu. On s novom epohom povezuje nadu u okončanje ere patnje. Tada bi napokon trebalo početi doba iscjeljenja. “Duhovni vođe kažu da se svaki čovjek rađa s određenim darom. U prošlom baktunu rođeno je posebno mnogo talentirane djece. To daje nadu u ponovno oživljavanje matematike, znanosti, astronomije i umjetnosti starih Maja. Zato nije iluzorno vjerovanje da će Maje s vremenom ponovo ojačati”, predviđa Vitalino Similox.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...