Sve više obrtnika “renovira” prostore do proljeća

Dok se u Udruženju obrtnika i Obrtničkoj komori Zadra trude oživiti staru gradsku jezgru Poluotok i u suradnji s Gradom Zadrom akcijama tipa “Đir po gradu” zadržati kakvo-takvo pozitivno poslovanje u zimskim mjesecima, kad nema turista, za razliku od turističke sezone kad “po inerciji” većina ipak ima posla, neki su se obrtnici odlučili na sezonsko poslovanje − ljeti rade, a kad dođe jesen − jednostavno zatvore do proljeća, računajući da im se u tom razdoblju “suše” ne isplati raditi.

Čine to na način da izlog prostora prekriju bijelim papirima s natpisom kako se renovira. I tako sve do proljeća, iako se u pravilu ne renovira ništa, nego se čeka turistička sezona i ponovno otvaranje. To čine svake godine, čime se ponuda Poluotoka u zimskim mjesecima smanjuje, a na neki se način diskvalificiraju građani Zadra, za koje se ne isplati raditi, nego samo za turiste, piše Slobodna Dalmacija.

– Postoje tu dvije opcije, a kod svake su dekor “bijeli papiri” na izlozima i zatvaranje preko zime. Prvi je način da se obrt privremeno zatvori, odnosno da ga se stavi u mirovanje na šest mjeseci i potom ponovno otvori. Druga je opcija da vlasnik koji ima obrt ili tvrtku i radi u prostoru zatraži od Grada mjesec dana pauze zbog godišnjeg odmora i još mjesec dana za renoviranje.

Vjerojatno neki to koriste pa produlje vrijeme renoviranja do proljeća. Tako se gubi ponuda grada. I meni bi se isplatilo da zatvorim zimi i nemam troškova struje, komunalija, radnika, svih obveza, ali ne želim na taj način raditi, jer dugoročno tako gubite. Mi, na žalost, nemamo puno utjecaja na obrtnike koji rade na taj način, iako objektivno svima nama nanose štetu, pa i sebi samima − kaže Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika.

Njegov kolega Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadra, kaže da se takve neregularnosti sve više pojavljuju upravo u prostorima koje iznajmljuje Grad Zadar kao vlasnik.

– Pojavilo se nekoliko osoba koje unajme prostor na nekoliko mjeseci i onda ga odjave, pa se ponovno jave na natječaj, plate za tri mjeseca, pa se opet odjave i stalno tako, držeći prostor zauzet praktički u pola cijene. Sad će tu Grad Zadar, na našu inicijativu, promijeniti pravila igre, pa će se za prostor morati platiti unaprijed za čitavu godinu.

 

Mi smo upravo o tome razgovarali s pročelnikom Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Rajkom Jurinom, pa i s gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem, i Grad će poduzeti mjere da se te pojave spriječe jer se na taj način znatno otežava poslovanje drugima, a to je i nelegalan način korištenja gradskih prostora. Kad netko unajmi prostor od privatnika ili ima vlastiti prostor pa radi sezonski, na to ne možemo utjecati. Taj vjerojatno plati neki paušal za zimsku pauzu i tu ne možemo ništa − kaže Knežević.

 
poslovni prostorisezona