Vrančić: “Barkajoli su živuća posebnost Zadra”

Kao svake godine, već tradicionalno i danas je u Maloj vijećnici Grada Zadra održano tradicionalno božićno primanje gradonačelnika grada Zadra, Zvonimira Vrančića,  za zadarske barkajole.

Vrančić je istaknuo kako su barkajoli dio zadarske baštine koja traje već punih 800 godina, te izrazio želju da i dalje ostanu jedna od posebnosti našeg grada.

– Drago nam je da vas vidimo u ove predbožićne dane. Već nekoliko godina imamo običaj ugostiti vas u ovo vrijeme kao jednu živuću zadarsku posebnost. Možemo ocijeniti kako je godina iza nas bila uistinu teška, s njom smo se hrvali kako god smo znali i mogli. Životni uvjeti su značajno teži i toga smo svi svjesni. Grad Zadar je nastojao koliko god je u našoj financijskoj mogućnosti olakšati život našim građanima s nekim našim pomoćima i davanjima. Očekujemo da će slijedeća godina biti bolja, da je kriza dosegla svoj vrhunac te da je konačno došlo vrijeme da krenemo putem razvoja. Realna procjena je da bi to tako i trebalo biti, no, ne očekujemo neke spektakularne uzlete, ali vrijeme je za konačni korak prema naprijed, što bi nam svima puno značilo, te ćemo u tom smislu nastaviti raditi. Usprkos krizi ostalo je nešto novaca za dotjerivanje grada, neke infrastrukturne projekte koji su od važnosti za grad. Po mom sudu veliki je broj investicija u Gradu koje smo imali i realizirali. Jedan dio je gotov, a drugi dio pred završetkom dok smo neke započeli te će primjerice, kao uvala Jazine, biti gotovi u skladu s rokovima. Cilj nam je uljepšati vizuru grada, ali i dobiti određene koristi, npr. veći broj vezova i sl. Vama želim da i dalje nastavite kvalitetno obavljati svoj posao koji je od velike koristi što se tiče prijevoza putnika, no s druge strane ste i velika posebnost grada koju želimo uzdržavati i održavati i dalje, obratio se barkajolima Vrančić istaknuvši kako će ih Grad Zadar sigurno nastaviti financijski podržavati.

Karlo Sindičić zahvalio se u ime barkajola, istaknuvši dobru suradnju s TZG-om i Gradom Zadrom.

Gradonačelnik Vrančić tradicionalno dariva Barkalole, Karlo Sindičić (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)– Čast nam je što smo opet s vama kao i svake godine. Hvala vam na rečenici da smo «živi spomenici» ovog grada. To znaju kako domaći tako i strani gosti. Ovo što se radi u Jazinama, kao dijete sam pomagao ocu istovarivati kamenja, odnosno ruševine grada Zadra upravo tu gdje se izvode radovi u Jazinama i na Kolovarima. Sve to što se sada čisti i vadi van s morskog dna su ruševine nekadašnjeg Zadra koje smo nasuli na tim mjestima kako bi očistili Poluotok. S tim materijalom od ruševina dala bi se nasuti jedna điga do Puntamike. Nadam se da će ovim vašim zahvatom i neke veće brodice moći usidriti na tim dijelovima, kazao je Sindičić.

Govoreći o radnoj svakodnevnici barkajola istaknuo je kako je u ovoj godini srpanj turistički podbacio. Naglasio je i činjenicu kako Zadar sve više posjećuju kvalitetni gosti, no i među njima ima razlike pa su se tako Francuzi pokazali škrtima, Španjolci darežljivima, a Česi su, prema Sindičiću, priča za sebe.

– Čeh da jednu kunu za vožnju i još čeka kusur, a njih osmero u barci, samo je jedna od svakodnevnih anegdota s kojima se susreću zadarski barkajoli u turističkoj sezoni , a ispričao ju je najstariji među barkajolima, Sindičić.

Osim toga u razgovoru s gradonačelnikom otkrio je i kako im se događa da im netko i prespava u barci, ima i onih koji misle da ih barkajoli mogu odbaciti do Orgulja pa čak i Maraske. Uglavnom, istaknuo je Sindičić, kako su barkajoli za neke razonoda, za druge potreba. Za Zadar su oni jedna od njegovih najvećih posebnosti, “živi spomenici” i kao takve ih prepoznaju i turisti. Za održavanje ove stoljetne tradicije bit će potrebna pomoć Grada, upozorili su na prijemu barkajoli. Čak dvojica njihovih starijih kolega, među kojima je i Sindičić, uskoro odlaze u mirovinu te su mlade snage prijeko potrebne.

– Želimo da i dalje radite kvalitetno svoj posao. Vi se posebnost grada koju želimo održavati i čiji ćemo rad i dalje podržavati, rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić, koji je ovom prilikom uputio tradicionalnu božićnu i novogodišnju čestitku svim građanima sa željom da im 2013. godina donese boljitak, sreću i zdravlje, a barkajolima uručio prigodne poklone počastivši ih zadarskom čokoladom domaćeg čokolatijera, Dubravka Vitlova.Gradonačelnik Vrančić tradicionalno dariva i Mladena Bajla (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)

Nakon prijema barkajola, gradonačelnik Vrančić je već tradicionalno obišao i slijepog djelatnika Gradske uprave Mladena Bajla kojemu je uz prigodne darove poželio sve najbolje u nadolazećoj godini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...