Zadarski poduzetnici zabilježili 3.200 postotno povećanje dobiti!

Kad nekom kažete da je dobit poduzetnika skočila 3.200 posto pomislio bi da živite u “Zemlji Dembeiliji” a ne u Zadarskoj županiji. Zato valja kazati da takva dobit ukupno iznosi 385 milijuna kuna odnosno 1,5 posto dobiti poduzetnika u Hrvatskoj, dok je udio stanovništva na razini države veći, oko 4 posto. Pa je dakle jasno da je takav skok odraz prethodnog jada i bijede.

To je najnoviji podatak Fine o kretanju dobiti po poduzetnicima po županijama u Hrvatskoj u devet mjeseci 2012. godine. Zadarska poduzeća prema dobiti dijele 10. i 11. mjesto u udjelu dobiti među hrvatskim županijama.

Hrvatski poduzetnici u devet mjeseci ove godine relativno su pozitivno poslovali, jer su prihodi vrijednosno bili veći od rashoda, pa je ostvarena ukupna bruto dobit od 25,1 milijarde kuna, što je za 5,6% manje u odnosu na bruto dobit iz devetomjesečnog poslovanja u 2011. godini, kad je iznosila 26,6 milijardi kuna.

 

Regionalne razlike i nadmoć Zagreba

Jedna od karakteristika gospodarstva Hrvatske je velika razlika u razvijenosti pojedinih regija/županija, odnosno pretjerana centraliziranost i rijetko istaknuta premoć glavnog grada nad svim ostalim područjima. U odnosu prema protekloj 2011. godini, postignuti rezultati poslovanja poduzetnika po županijama imaju slična obilježja. Dominantna je uloga Grada Zagreba, zatim slijede Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska, Zagrebačka i Osječko-baranjska županija, a na začelju su Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Ličko-senjska županija.

 

“Pozitivne” sve županije

Ukupni prihodi bili su veći od ukupnih rashoda u svim županijama, i to od 56 milijuna kuna u Šibensko-kninskoj županiji, do 9,5 milijardi kuna u Gradu Zagrebu. U deset županija povećana je bruto dobit, najviše u Zadarskoj županiji (s 12 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2011. godine, na 385 milijuna u prvih devet mjeseci 2012. godine), a najbolje rezultate imali su poduzetnici Sisačko-moslavačke županije, 745 milijuna kuna bruto dobiti, u odnosu na 479 milijuna kuna bruto gubitka u prvih devet mjeseci protekle 2011. godine.

U 11 županija smanjena je bruto dobit. Poduzetnici Šibensko-kninske županije, u odnosu na isto devetomjesečno razdoblje 2011. godine, smanjili su bruto dobit za 50,6%. Velika bruto dobit poduzetnika Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije je “manevarska” i velikim dijelom rezultat je izvanrednih prihoda brodogradilišta iz državnog programa sanacije brodogradnje, i to: 3. Maja, Brodosplita i Brodotrogira, a na žalost ne istinske uspješnosti poduzetnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...