Zašto škole nisu dužne provoditi Zdravstveni odgoj?

Još sam u kolovozu 2012 godine upozoravao da će nametnuti Zdravstveni odgoj kao obavezan predmet doživjeti krah. Cilj nametnutog Zdravstvenog odgoja je, po aktualnom ministru Jovanoviću, osigurati „više mentalnog zdravlja, rodne i spolne ravnopravnosti i spriječiti nasilje“. Ministar, po demagoškom običaju smatra se nasilje ili spolno prenosive bolesti mogu „iskorijeniti“, ne zna ili ne želi znati da se modul rodne i spolne ravnopravnosti ne smije naći u Zdravstvenom odgoju, jer je isti implementiran u izbornom predmetu- Građanskom odgoju. Naprasito je izbačen modul Vještine komuniciranja iz Zdravstvenog odgoja. Jovanović tvrdi da je “Zdravstveni odgoj medicinsko-pedagoška disciplina“, a(li) u Povjerenstvu kod izrade programa nije bilo pedagoga niti (predstavnika) odgojnih znanosti. Ministar je tvrdio i tvrdi da se program Zdravstvenog odgoja realizira po znanstvenim, a ne svjetonazorskim temeljima, da će Ministarstvo ovim programom „otvoriti put prema zdravijoj budućnosti, za 20 posto povećati samopoštovanje mladih… spriječiti neplanirano roditeljstvo i samoubojstava“. Kakva demagogija. Zna li ministar Jovanović da se u SAD-a od uvođenja zdravstvenog odgoja nisu smanjile (ni) spolno prenosive bolesti, a da roditelji djece u SAD-a imaju pravo izbora kod predmeta koji se tiču odgoja i svjetonazorskih pitanja!?

Onda i danas pitam isto: kako će se djeca podučavati vještinama komuniciranja, obiteljskom životu, (potisnutim) vrednotama suosjećanja, solidarnosti i altruizma, (a sada je taj modul dokinut boljševičkom metodom)?! Jesu li to za Jovanovića svjetonazorska pitanja, koja nam ne trebaju u odgoju djece i mladih! Jovanović i premijer Milanović uvjeravaju puk kako je riječ o „higijeni, a ne o svjetonazoru“. Nitko od znanstvenika, roditelja, udruga i biskupa nije protiv zdravstvenog odgoja. On je potreban, ali kao izborni predmet. Za predlagače Zdravstvenog odgoja rodna ravnopravnost je važnija od (modula) Vještina komuniciranja u Zdravstvenom odgoju! To je valjda sada svima razvidno.

 

Udruge će dobiti u pravnom postupku

U pravu su one udruge i biskupi kada kažu da je takav program protivan međunarodnim i hrvatskim zakonima. Pravo roditelja na odgoj djece su Ustavom zajamčena prava i obveze. Ista su povrijeđena nametnutim, obveznim Zdravstvenim odgojem za sve osnovne i srednje škole. Naime, Zakon o odgoju i obrazovanju za osnovne i srednje škole ima propisanu proceduru kod izmjena i/ili nadopune nastavnog plana i programa i školskog kurikuluma. Ista nije poštovana, jer su se zaobišla Nastavnička vijeća, vijeća roditelja, školski odbori i ravnatelji škola. Ustav RH propisuje dužnost roditelja da odgajaju svoju djecu. Nametnutim Zdravstvenim odgojem je to grubo prekršeno. Sve to su dokazi kod netransparentnosti donošenja nastavnog programa Zdravstvenog odgoja u pučke i srednje škole. Zato škole nisu dužne provoditi program Zdravstvenog odgoja! Jesu li ovo činjenice ili svjetonazorska pitanja? Na to će aktualni ministar morati odgovoriti pred mjerodavnim institucijama, a ne samo roditeljima, djeci, znanstvenicima, učiteljima, profesorima i – javnošću!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...