Županijski sud u Zadru ostaje bez troje kaznenih sudaca

Županijski sud u Zadru s početkom iduće godine ostaje bez troje sudaca, dok s Općinskog suda odlazi jedna sutkinja.

Sudci Milan Pečina i Ante Anić odlaze u mirovinu, a polovicom siječnja praktički sa suda odlazi Antun Klišmanić iako mu je rok za mirovinu 1. ožujka. Do tada će koristiti godišnji odmor, kazao nam je vršitelj dužnosti predsjednika Županijskog suda Vladimir Mikolčević, piše 057info.

Državno sudbeno vijeća na svojoj je posljednjoj sjednici razriješilo sudačke dužnosti s 31. prosinca 2012. suce Pećinu i Anića te sutkinju Općinskog suda Zlatu Smojver Kanjer. Ona prestaje biti sutkinja kaznenog odjela krajem siječnja nakon čega odlazi u odvjetnike.

I suci Anić, Klišmanić i Pečina su s kaznenog odjela. No, kako doznajemo od v.d. predsjednika Županijskog suda, broj sudaca je prirodnim putem biti sužen, kao što će novim kaznenim zakonom i djelokrug suđenja Županijskog suda sužen. Droga dijelom odlazi na Prekršajni, a dijelom na Općinski sud, dok Županijskom pripada kazneno djelo udruživanje radi preprodaje droge. Županijskom sudu ostaju silovanja, ubojstva, razbojništva, kojih na sreću nema toliko, ističe sudac Mikolčević.

Sudcu Mikolčeviću s prvim danom 2013. godine završava jednogodišnji mandat vršitelja dužnosti. On je sada u izboru zajedno s još dvoje kandidata, a prva odluka o njihovim ocjenama očekuje se tek na siječanjskoj sjednici Državnog sudbenog vijeća. Do tada bi mu Ministarstvo pravosuđa trebalo produžiti status vršitelja dužnosti. No, iz Zagreba još nije stigao papir s odlukom na Županijski sud u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...