Božidar Petani i Lucija Mijolović sportaši godine!

Ukupno 34 medijska djelatnika iz Zadarske županije su odlučila: Božidar Petani je najbolji sportaš, Lucija Mijolović najbolja sportašica, posada Jedriličarskog kluba Sv. Krševan, Šime Fantela i Igor Marenić je najbolja momčad, posada Jedriličarskog kluba Uskok Enia Ninčević i Romana Župan je najbolja ekipa, a Stipe Perica najveća je sportska nada Zadarske županije u 2012. godini. Poznati su i dobitnici preostalih dviju titula: Zadrani u svijetu i Trofej Zadarski. Tako je Ivan Ninčević najbolji sportaš Zadarske županije koji ne nastupa za zadarski klub, a Dražen Adžić osvojio je najviše glasova čitatelja te tako zaslužio Trofej Zadarski, piše Zadarski list.

Glasovanje je bilo organizirano tako da su u anketi mogli sudjelovati djelatnici različitih medija kojima je sjedište u Zadru ili djeluju kao dopisništva matičnih kuća čije je sjedište izvan Zadarske županije. U četiri kategorije sudionici ankete novinari su dodjeljivali prvo, drugo i treće mjesto koje je donosilo pet, tri, odnosno jedan bod, dok se za Nadu godine i kategoriju Zadrani u svijetu davao jedan glas. Na kraju su zbrajani svi glasovi, odnosno bodovi i tako smo 19. put dobili pobjednike akcije u kojoj Zadarski list nagrađuje najbolje pojedince i sportske kolektive u protekloj godini. Po kategorijama to izgleda ovako:

 

Sportaš

Priznanja za jedriličare, veslače i sportske ribolovce nisu nikakva novost. Zadarsko ronjenje na dah, međutim, nikad nije ni imalo svog predstavnika u našem izboru. No, Božidar Petani zlatnim je odličjem na Svjetskom momčadskom prvenstvu u Francuskoj zaslužio nominaciju nakon čega su mu novinari kasnije dali najviše bodova u redoslijedu za najboljeg sportaša. Kao i prošle godine na drugom mjestu je kuglač Zadra Mario Baljak, a treći Nikola Bojo, član Taekwondo kluba Zadar. Baljak je na Svjetskom prvenstvu u miksu s Ines Maričić postavio novi svjetski rekord. Bojo je obranio titulu prvaka Hrvatske u kategoriji do 87 kg, a na Europskom prvenstvu nastupio je četvrtfinalu.

 

Sportašica

Lucija Mijolović, članica Plivačkog kluba Zadar, u dvije je godine od titule najveće nade, potom lani treće sportašice došla do prvog mjesta u redoslijedu najboljih sportašica. Mijolović je na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom sa šesta zlatnih i dvije srebrne medalje potvrdila dominaciju u Hrvatskoj, a nastupila je i na Svjetskom prvenstvu. Iza nje su ostale skakačica u vodu Marcela Marić, lani najbolja sportašica, te na trećem mjestu Lucija Zubčić, skakačica u vis, donedavno članica Atletskog športskog kluba Zadar. Marić je i lani obilježila juniorsko i seniorsko skakanje u Hrvatskoj, a solidne nastupe imala je i na Svjetskom i Europskom prvenstvu juniorki. Lucija Zubčić je jedina zadarska atletičarka koja je prošle godine osvojila zlatnu medalju na seniorskom Prvenstvu Hrvatske. I to ne jednu nego dvije, na Dvoranskom i Otvorenom PH. Nastupila je Zubčić i na Svjetskom juniorskom prvenstvu na kojem je bila 25.

 

Momčad

Šime Fantela i Igor Marenić četvrtu godinu zaredom na prvom su mjestu u kategoriji najboljih momčadi, a od 2005. godine posada Svetog Krševana u klasi 470 na jednom je od prva dva mjesta u ovoj kategoriji. Doseg je to koji nitko nije imao u 19 godina izbora. Bude li 2013. uspješna kao 2012. bit će Šime i Igor ponovno u vrhu. U 2012. ova dvojica sjajnih jedriličara osvojili su titulu europskih prvaka, na Svjetskom prvenstvu bili su treći, a nastup na Olimpijskim igrama završili su na šestom mjestu. U posljednje četiri godine Fantela i Marenić osvojili su čak sedam medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, a na svjetskoj ljestvici ISAF-a zadarski je dvojac na četvrtom mjestu u svojoj klasi. I na drugom mjestu su jedriličari i to Pavle Kostov i Petar Cupać, članovi Uskoka, koji nastupaju u klasi 49er. Pavle i Pero bili su četvrti na Europskom prvenstvu, na Svjetskom prvenstvu u Zadru završili na 20. mjestu, a na Igrama u Londonu bili su 17. Tu poziciju drže i na ISAF-ovoj ljestvici. Većina novinara na treće je mjesto u svojem izboru stavila Košarkaški klub Zadar koji će 2012. pamtiti po povratku u regionalnu ligu. U Kupu Zadar je dogurao do polufinala, kao i u Prvenstvu Hrvatske u kojem je završio na četvrtom mjestu.

 

Ekipa 

Kada su odlučile pokušati zajedno u klasi 470 Enia Ninčević i Romana Župan, članice Jedriličarskog kluba Uskok, teško da su se mogle nadati da će 2012. biti na Igrama u Londonu. No, djevojke su to uspjele, a s Olimpijskih igara su se vratile kao 17. posada. Na Europskom prvenstvu Enia i Romana ostale su korak do medalje na četvrtom mjestu, dok su na Svjetskom prvenstvu bile 24. Na ISAF-ovoj ljestvici trenutačno zauzimaju 20. mjesto. Na drugom mjestu je Klub skokova u vodu Zadar čije su ženske perjanice Marcela Marić i Hana Kovačević. Brojna odličja na Zimskom i Ljetnom Prvenstvu Hrvatske u svim kategorijama skakačicama s Višnjika donijela su i titulu najbolje ekipe u Hrvatskoj. Od 2006. Atletski športski klub Zadar stalno je među tri najbolje ekipe. Posljednje dvije godine zadarske su atletičarke osvojile prvo mjesto, a za lanjske rezultate u ovom izboru nagrađene su trećim mjestom. Na ljestvici Hrvatskog atletskog saveza AŠK Zadar je po učinku u 2012. na desetom mjestu, dok je po redoslijedu medalja s nacionalnih prvenstava šesti.

 

Nada

Stipe Perica, član Nogometnog kluba Zadar, osvojio je prvo mjesto u kategoriji Nada godine. Sedamnaestogodišnji junior prvoligaša sa Stanova bljesnuo je ove jeseni u plavom dresu, zabio tri gola u Prvoj HNL i dva u Kupu, oba Dinamu, momčadi koja je jesenas igrala Ligu prvaka. Iza Perice ostali su Maro Marić, član Kluba skokova u vodu Zadar, inače lanjski pobjednik, potom atletičar Filip Babić iz Olympionika…

 

Zadrani u svijetu

Otkad smo prije četiri godine uveli ovu kategoriju Luka Modrić svaki je put bio najbolji sportaš Zadarske županije koji ne nastupa za niti jedan od županijskih klubova. No, ovaj put prvo mjesto osvojio je rukometaš Ivan Ninčević. Ipak, Modrić je bio vrlo blizu Ninčeviću, koji je u 2012. s hrvatskom reprezentacijom osvojio brončane medalje na Europskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Prva je to zadarska medalja na Igrama nakon 2000. godine i bronce veslača Branimira Vujevića u osmercu. S njemačkim Füchseom iz Berlina Ninčević je osvojio treće mjesto u Bundesligi te igrao polufinale Lige prvaka.

 

Trofej Zadarski

Kategorija Trofej Zadarski u kojoj čitatelji biraju osobu ili kolektiv koji je obilježio proteklu godinu donijela je trijumf Dražena Adžića iz Kluba daljinskog plivanja Donat. Nagrada je to i cijelom klubu koji je osvojio drugo mjesto u apsolutnom redoslijedu na Cro cupu. U pojedinačnom redoslijedu Adžić je na Cro cupu bio ukupno treći, a u svojoj kategoriji prvi. Čitatelji su u ovoj kategoriji mogli glasovati za jednog kandidata ili sportski kolektiv s liste nominacija koju smo svakodnevno objavljivali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...