HZZ izmjenio mjere zapošljavanja

Od početka tjedna Hrvatski Zavod za zapošljavanje primjenjuje ponešto izmijenjene mjere aktivne politike zapošljavanja. Izmjenama je njihovo korištenje pojednostavljeno kako za poslodavce tako i za nezaposlene osobe, a ukupno će za provedbu mjera biti izdvojeno oko 25% više sredstava nego u protekloj godini.

Za poticanje zapošljavanje Hrvatski zavod za zapošljavanje omogućuje korištenje 7 različitih paketa mjera, a koje su prilagođene različitim ciljanim skupinama.

Jedna od glavnih skupina koje se želi zaposliti su mladi za kojih je predviđeno niz potpora. Tako se mjerom Pola-pola do prvog posla žele potaknuti poslodavci da omoguće mladim osobama do 25, odnosno 29 godina prvo zapošljavanje za stjecanje potrebnog radnog iskustva kao uvjeta za ulazak u dugotrajnu zaposlenost. Potpore za zapošljavanje dodjeljuju se u obliku subvencija za plaće i iznose 50% godišnjeg troška bruto plaće (bez doprinosa na plaću) za malog i srednjeg poslodavaca, a 30% za velikog poslodavaca , odnosno ovisno o obrazovanju osobe koja se zapošljava mogu iznositi od 10 tisuća do 31-jedne tisuće kuna. Mjerama se također želi potaknuti i samozapošljavanje.

Potpore za pokretanje vlastitog posla tako može dobiti svatko tko je prijavljen na Zavodu za sve djelatnosti, a što je posebno važno, prema novim pravilima nije potrebno osnovati tvrtku prije prijave, nego se ona može otvoriti tek nakon što je odobren zahtjev za potporu, čime je smanjen rizik ulaska u posao. Potpore za samozapošljavanje kreću se od 18 600 kuna za obrte, do 24 tisuće kuna za poduzeće. Zavod potpore daje i za stručno usavršavanje i obrazovanje, a u cilju očuvanja radnih mjesta uvodi se mjera “Neradni petak” kojom se sufinancira skraćeno radno vrijeme.

Ove će mjere biti važeće do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kad na snagu stupa Nacionalni program reformi. Inače, prošle je godine, aktivnim mjerama zapošljavanja obuhvaćena 41 tisuća osoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...