Kiša i arheolozi samo usporili radove kod Elektre

Ovih dana u Ulici kralja Dmitra Zvonimira (pored Elektre) viđeni su arheolozi što je navelo na pitanje hoće li radovi u toj ulici, predviđeni do kraja siječnja, završiti na vrijeme. Na terenu je trenutačno tvrtka Geoarheo koja ima sklopljen ugovor s tvrtkom EVN Croatia te provodi nadzor nad projektom plinofikacije koji se u toj ulici provodi paralelno s radovima Odvodnje.

Radi se zapravo samo o nastavku istraživanja na trasi plinovoda u kanalu paralelnom s kanalom Odvodnje uz koji je prije mjesec dana rađeno istraživanje na ovoj lokaciji. Tada je zapažen jedan dio građevine novovjekovne fortifikacije što odgovara činjenici da se radi o nekadašnjem ulazu u grad, rekao je voditelj istraživanja arheolog Domagoj Maurin, ističući kako su arheolozi na terenu našli drugi dio ranije zapažene građevine, a na istraživanju će se zadržati svega još nekoliko dana, piše Zadarski list.

Prije mjesec dana istraživanja uz kanal Odvodnje provodio je Muzej antičkog stakla u Zadru koji je s Odvodnjom za osam projekata izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže u Zadru za arheološki nadzor na tim lokacijama potpisao ugovor vrijedan 50-ak tisuća kuna, kako nam je rekao dogradonačelnik Grada Zadra Darko Kasap.

Da su pronašli dio bedema fortifikacije koji je išao uz kanal potvrdio je i ravnatelj MAS-a Ivo Fadić, ističući kako sada završavaju u Vukićevoj ulici, a imaju još dva nadzora. Iako za sada ništa arheološki atraktivno i važno nije pronađeno, nadzor se provodi jer je riječ o područjima od posebnog kulturnog interesa.

Kiša, arheolozi, a i more koje je zamijećeno u rupi kod Foše naveli su na sumnju da radovi neće biti završeni na vrijeme, no dogradonačelnik Kasap ističe kako će cesta u Ulici kralja Dmitra Zvonimira za promet biti otvorena do kraja siječnja, dok će se radovi na crpnoj stanici nastaviti izvan kolnika i trebali bi biti gotovi kroz mjesec dana.

Ugrađen je fekalni tlačno-gravitacijski kolektor i plinofikacija. Usporila nas je kiša, a nešto i arheolozi no cesta će za promet biti puštena do kraja siječnja. Nemamo problema s morem, normalno je da svaki put kad se radi ispod razine mora ili u blizini mora dolazi do malog probijanja vode, ali to sve rješavaju stručnjaci te nema nikakvih problema po tom pitanju, zaključio je Kasap.

 
elektraradoviulica kralja zvonimira