Najviše pritužbi na zdravstveni odgoj stiglo iz zadarske škole Bartol Kašić

Prema podacima ministarstva obrazovanja, protiv kurikuluma zdravstvenog odgoja izjasnili su se roditelji 200-tinjak učenika iz čitave Hrvatske, što zajedno s potpisima stiglim na adresu Agencije za odgoj i obrazovanje broj roditelja nezadovoljnih Jovanovićevim programom zdravstvenog odgoja povećava na oko 250. Od početka listopada 2012. godine pa do sredine siječnja u MZOS je stiglo ukupno 30 predmeta, od čega se njih 19 odnosi na pritužbe roditelja i upite ravnatelja u vezi zdravstvenog odgoja, a ostatak su individualne pritužbe roditelja koji se ne slažu s programom zdravstvenog odgoja, piše Zadarski list.

 

Predvode Zadrani

U ime roditelja 135 učenika, pritužbe je ministarstvu proslijedilo pet škola – OŠ Veli Vrh iz Pule za ukupno dva učenika, iz OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja, OŠ Vladimir Gortan iz Rijeke i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok stigle su pritužbe za po jednog učenika, dok je veći broj pritužbi stigao iz OŠ Bartol Kašić iz Zadra, za 130 učenika od prvog do osmog razreda.

Ostalih 11 pritužbi ministarstvu su uputili sami roditelji. Stigle su dvije grupne predstavke, 20 roditelja čija djeca polaze OŠ Lučac u Splitu, te 67 roditelja iz Đakova koji se protive uvođenju ovakvog zdravstvenog odgoja u škole i pozivaju se na druge programe. “Iz tog popisa ne možemo zaključiti na koliko se to učenika odnosi i na koje škole, zato ovaj broj ne uzimamo u ukupni broj učenika nego primjedbu roditelja koji podržavaju programe drugih udruga”, napominju u MZOS. U pojedinačnim pritužbama roditelji traže izuzeće još 28 učenika s nastave zdravstvenog odgoja.

 

Ispričnice

Dok je ministar Jovanović rezolutan u prijetnji neopravdanim satima za one koji budu izbjegavali zdravstveni odgoj, ravnatelji škola dali su do znanja da neće praviti probleme ako roditelji učenicima napišu ispričnicu za taj sat. Prema važećim propisima, roditelj ima pravo sam napisati ispričnicu svom djetetu za ukupno tri dana izostanka s nastave godišnje, i to pravdati privatnim razlozima. Ako dijete izostane s nastave zdravstvenog odgoja, kažu u školama, roditelj to može opravdati ako broj sati ne prelazi dozvoljeni godišnji “bonus”.

U Ministarstvu obrazovanja kažu kako je opravdavanje sati zdravstvenog odgoja stvar razrednika svake pojedine škole.

– Zdravstveni odgoj u okviru sata razrednika tretirat će se kao i bilo koji drugi predmet. Internim propisima škole razrednici znaju na koji način se opravdavaju izostanci učenika, a to je usmena i pismena isprika roditelja ili ispričnica od liječnika. Ukoliko bi MZOS ili Agencija dobili dojavu da se u nekoj školi u većoj mjeri opravdava izostajanje s nastave zdravstvenog odgoja, provjerit će se temeljem čega su to razrednici činili – najavljuju iz ministarstva. Također, gledat će se na to je li učenik izostao čitav dan ili samo sat zdravstvenog odgoja. Ako je izostao samo taj sat, bit će ga teže opravdati u skladu s propisima, poručuju iz MZOS.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...