New York objavio izvanredno stanje zbog 20 tisuća oboljelih od gripe

Guverner američke savezne države New Yorka Andrew Cuomo objavio je izvanredno stanje zbog epidemije gripe koja je pogodila više od 19.000 osoba u državi te je stoga ovlastio i ljekarnike da cijepe bebe i djecu.

Ta izvanredna mjera koju je donio guverner Cuomo poduzeta je jer se epidemija proširila u cijeloj saveznoj državi a mogla bi trajati još nekoliko tjedana.

Najmanje 28.747 slučajeva gripe popisano je u SAD-u ove zime, a 20 djece je umrlo od bolesti, javljaju Savezni centri za nadzor i prevenciju bolesti. Vjerojatno su brojke još puno više jer se brojni bolesnici ne obraćaju liječniku.

Kako bi zaustavio širenje virusa, guverner Cuomo je ocijenio da je ključno ukinuti tijekom sljedećih 30 dana propise koji ovlašćuju njujorške ljekarnike da cijepe jedino odrasle osobe starije od 18 godina.

 – Radi se o najgoroj epidemiji gripe, u najmanju ruku od 2009., a virus je aktivan u cijeloj državi New York sa slučajevima zabilježenima u 57 okruga i pet četvrti u gradu New Yorku, priopćio je Cuomo objašnjavajući zašto je proglasio izvanredno stanje u svojoj državi.

U državi New York zaraza gripom koja je zahvatila 4404 osoba zimi 2011./12., eksplodirala je ove zime s 19.128 oboljelih.

 – Zato sam dao upute svojoj administraciji, zdravstvenoj službi države New York, da mobiliziraju sve izvore kako bi odgovorili na to izvanredno zdravsteno stanje, i uklonio svaku prepreku cijepljenju svih Njujorčana, djece i odraslih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...